Капон: Малцина се интересуват за утре, проблемите им са днес

Дата: 25 Април 2013 Автор: http://pressadaily.bg

0
333

Хората са толкова бедни, толкова обезверени, малцина се интересуват от утре, защото проблемите им са днес. Те днес трябва да платят сметките си, за да им пуснат тока, днес трябва да отидат на лекар, а няма къде. Това казва лидерът на Единна народна партия Мария Капон.

Разликата с предишни предизборни кампании е огромна. Ако преди възрастните хора се оплакваха, че пенсиите им не стигат, за да живеят нормално, сега с тези същите пенсии се налага те да издържат безработните си деца и внуци. Това поставя нещата на съвсем друга основа.

Кампанията, която води ЕНП като самостоятелен нов играч на политическата сцена на избори 2013, се изразява с думите на възрастен мъж от Лъки: „Най-после някой да направи нещо полезно“, казва още Мария Капон.

Вече седмица из пловдивска област обикаля мобилният пункт на ЕНП, в който Елисавета Котова, трета в листата за Пловдив-град, председател на Националната асоциация за децата с диабет, мери кръвната захар на хората. Списъкът се прави от Мария Капон, която влиза в ролята на разпоредител, но намира време да разговаря с всеки – а по правило в градчетата и селата се нареждат поне стотина кандидати за превантивния бърз тест. В разговорите стават ясни доста проблеми. Не че те са кой знае каква изненада, но когато ги видиш облечени в конкретни имена, решението им става още по-наложително.

Освен с теста за изследване на кръвна захар, ЕНП вече разпространява втори голям тираж от вестника си „Време за смелост“. Хората в цялата страна могат да прочетат каква е платформата на партията, какви са идеите за промяна в структурирането на икономиката, как първото, най-спешно нещо, което може да се направи, за да се запази поне донякъде и материалното, и психичното здраве на тотално обеднялата нация, е да се приеме закон за фалит на физическите лица. Той би попречил хората да се изхвърлят на улицата, ще им даде време да се съвземат, няма да продължи тоталното зачеркване на съдби, което става в момента. 36 000 семейства тази година вече са загубили жилищата си, за много от тях това е единствено жилище. Точно единственото жилище трябва да е неприкосновено, е идеята на Мария Капон.

С идеята да се свърши нещо полезно, участва в кампанията и втората в листата на ЕНП за Пловдив-град Веселина Божилова, журналист, председател на сдружение „Майки срещу дрогата“. Тя провежда срещи с родители и учители по места, където наркотиците са стигнали, но нито хората, нито институциите са подготвени да реагират. При огромен интерес протече подобна среща в Лъки, в Чирпан, където и местното СОУ я покани отделно да говори пред учениците. Уродливото лице на наркотрафика за пореден път се прояви с убийството на дърводелеца в Стара Загора, свидетел по такова дело. Проблемът е огромен и за отделните семейства, и за обществото като цяло. ЕНП влезе и в Столипиново, но не с гръмки митинги, а сред хората, особено тези, които страдат от наркотици също толкова, колкото останалите пострадали семейства от града, но не знаят къде да потърсят помощ. А тук става дума за конкретни решения.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

seven − two =