Капон: Фирмите изкупвачи на тютюн са предимно гръцки, имат картел

Дата: 13 Януари 2014 Автор: BGNES

0
325

От Единна народна партия внесохме сигнал в КЗК за картел при изкупуване на тютюна. Ние сезирахме за наличие на картелно споразумение между фирмите изкупвачи на тютюн. Натискът на този картел трябва да бъде незабавно прекратен и да бъде направена превенция на държавата срещу бъдещи картелни споразумения.

Това съобщи за БГНЕС лидерът на ЕНП Мария Капон. Тя посочи и възможните решения в защита на тютюнопроизводителите. Първо трябва да бъде въведен лицензионен режим на фирмите изкупвачи, в който ясно да се регламентира срокът за провеждане на кампанията по изкупуване на тютюна и да се гарантира навременното плащане на стоката.

Трябва да бъде определена и процедура по ползване на арбитраж при определяне качеството на тютюна. За целта трябва да се създаде експертен съвет към министъра на земеделието. В състава му трябва да участват всички заинтересовани лица, включително и тютютнопроизводители, и изкупвачи, научни институти и пр. Всички те да определят препоръчителната цена на тютюна, според качеството. Искам ясно да кажа – това не е минимална изкупна цена, а препоръчителна. Защото минималната изкупна цена означава намеса в пазара, докато препоръчителната е форма, която се ползва в пазарната икономика, подчерта Капон.

Друго, което е важно, е да се създаде орган в Държавен фонд Земеделие, който да подготви държавните оценители, които осъществяват арбитраж, допълни Мария Капон. Тя поясни, че не става дума за държавни оценители по региони, които да правят оценка на качеството на самия тютюн , а само да се ползват за арбитраж. Защото и в момента редица от изкупвачите имат собствени оценители. Те получават премии в края на кампанията на база на възможността да изкупуват по-добро качество на по-ниска цена. Те са пряко заинтересовани от работодателя си. Производителят трябва да бъде подкрепен като държавата през арбитража да подкрепи производителя, когато има разногласия за качеството на тютюна.

„Нашият сигнал за картел е на база няколко направления. Едното е оценката на качеството, което дават на тютюна. Второто е забавянето на сроковете и натиск в забавянето на кампанията. Чрез лицензионния регистрационен режим ще подкрепим още една много важна част в отношенията между изкупвачи и производители. Това е наистина да има плащания съгласно договорите. Защото големият проблем в кризата е, че големите мачкат малките чрез забавяния на плащанията“, категорична е лидерът на ЕНП. Тя даде и пример, когато преди години министър Нихат Кабил поиска лиценза на една такава гръцка фирма. „Искам да подчертая, че 80% от продукцията на български тютюн отива за износ. Основните фирми изкупвачи са гръцки фирми. Тогава министър Кабил поиска лиценз на една от тях заради неплащане на продукцията на български производител. Това е механизмът, когато в един толкова социално чувствителен сектор трябва да се действа. Искам да подчертая, и че десницата винаги е давала решения, а не се вайка по възникналия проблем“, заяви Капон. /БГНЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 × four =