Касим Дал: На изборите ДПС ще бъде наказано

Дата: 08 Септември 2011 Автор: в. 24 часа

0
391

kasim-dal-24chasaС независимия депутат Касим Дал разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА:

– Г-н Дал, кой приватизира “Булгартабак”?

– Нямам представа.

– Защо според вас Ахмед Доган мълчи за неясната покупка на това ключово за ДПС предприятие?

– Неговото говорене по тази тема винаги е било знаково. Знаково е и мълчанието му сега. Ако са верни коментарите за връзката на негови приближени до тази сделка, явно то не е случайно. Рано или късно нещата ще излязат наяве. Дано само пак не е в ущърб на отрудените тютюнопроизводители, които през всичките приватизационни години оставаха заложници на политическото сметкаджийство.

– Какво според вас стои зад предупрежденията на Доган за предстоящи манипулации на изборите – реална тревога или застраховка от изборен провал?

– За тези 22 демократични години партиите в опозиция винаги са се опасявали от манипулации на управляващите по избори. Сега те са засилени от влиянието на вътрешния министър, който е и председател на предизборния щаб на ГЕРБ.

А Доган има защо да търси застраховка и оправдания за резултатите, които ще получи ДПС. С това компрометирано ръководство и с тези нескопосани опити за кампания и номинации нищо добро не ги очаква. Той по принцип винаги се страхува от ситуации с ясно поставени правила. Все пак аз очаквам нормални от гледна точка на честното провеждане избори. С нарушения, които не биха повлияли на резултатите.

А по повод апела на Доган за предсрочен парламентарен вот припомням хубавата ни поговорка “Гладна кокошка просо сънува”.

– Знаете ли, че по форумите наричат вашия съюз с Мария Капон “Коалицията “дАл КапонЕ”?

– Видях. Както искат да го наричат, нека се забавляват хората. Важното е, че той е работещ.

– Защо се събрахте с Единната народна партия?

– Защото обещахме на хората алтернатива. Избрах да участваме с партия, която досега не се е явявала на избори. С ЕНП защитаваме еднакви принципи и ценности. Затова си стиснахме ръцете с г-жа Капон и ще дадем възможност хората да си издигнат кандидати и да гласуват за тях. Партията е регистрирана вече във всички 264 общини, предстои вписване на кандидатите ни за кметове и общинските листи. Общата ни работа обаче ще е дългосрочна, не само за тези избори.

– Опитен изборджия сте и знаете, че без структури избори не се печелят. На какво разчитате?

– На хората, които досега са работили честно и почтено за каузата ДПС. Убеден съм, че много от тях ще ме подкрепят. Разчитам и на името, което съм си изградил досега.

– Защо тогава не направихте ваша партия?

– За какво? Има десетки партии, а аз сега да направя още една по модела на ДПС. Видяхме в какво се превръщат.

– Нали тяхна алтернатива искате да сте?

– Не искам да сепарирам райони и да насаждам противопоставяне. За тези 22 г. цялата политическа система е в криза точно заради това. Сякаш има задкулисно споразумение в районите, където е ДПС, друга партия да не се появява.

– Няма ли да ви е дискомфортно след 20 г. шеф на железни партийни структури и почти гарантирани гласове днес да се борите за всеки гласоподавател?

– Аз така съм започнал. Не ми е за първи път. И никога гласовете не са били гарантирани. Ставало е с много работа, и то очи в очи с хората. Затова винаги съм се гордеел с постигнатото в ДПС. Но никога не съм очаквал, че като партийна машина сме създали едно зло.

– Казват, че именно вие сте го създали такова.

– Не! Това, което е ДПС днес, е проекция на тотално зависими от Държавна сигурност хора. Аз там никога не съм бил. И такива, които никога не са имали общо с ДПС, а днес са негови лица. Като Христо Бисеров, като Йордан Цонев, като Камен Костадинов, като Делян Пеевски. Знаете как реагират хората само като им чуят имената.

– ЕНП се води християндемократическа партия.

– Никога не съм си крил симпатиите към център-дясното. Това бе още едно предимство на ЕНП за мен. А ако имате предвид християнските ценности, в модерна Европа религиозната идентичност никога не е била повод за политическо разделение.

– Защо не избрахте по-традиционно дясно? СДС?

– За да почнем на чисто.

– Кое ви е по-важно – ЕНП да има повече гласове, или Доган – по-малко?

– Не ме интересува Доган какво печели или губи. Работим ЕНП да спечели доверието на хората.

– Колко хора в ДПС ви подкрепят?

– Обикновени членове на движението са много по-крайни в критиките си към това ръководство на ДПС и от мен. Но за съжаление има страх за хляба, за работата, за заеманите длъжности. Затова мълчат. Убеден съм, че на тези избори ДПС ще бъде наказано. Не знам дали чрез гласуване за ЕНП, аз не чакам това наготово. Но ще има тотален срив в подкрепата за движението.

– А какви резултати си поставяте като цел? Например брой кметове?

– Ще се представим достойно. Дребни сметки не правим, не планираме да крадем гласове. Вървим си по пътя.

– Ако се провалите?

– Значи не сме успели да убедим хората…

– Казвате, че има страх. Вас заплашват ли ви?

– Мен такива неща не могат да ме спрат. Малко се притеснявам за семейството си Но не ми се отговаря на такъв въпрос, глупаво е.

– Сигурно в ДПС се подготвят добре срещу вас. Има ли нови предизборни прийоми там?

– Измислят. Например се изключват хора, които са били на срещи с нас или само са поздравили някого от нас. Точно това ни накара да действаме. Можех и да не участвам изобщо в изборите. Но как иначе да защитим тези хора, посочени с пръст и наречени “предатели”? Може ли да си предател, когато казваш истината? Лидерът е агент на ДС. Не стъпва в парламента. Лицата на ДПС са компрометирани и пребоядисани. А далаверите? От 20 милиона 5 влагаш, 15 крадеш! Създадоха на ДПС имидж, който се залепи като петно на всички етнически турци.

– Вие сте създавали ДПС. Вярвате ли си, че можете да успеете срещу него?

– Навремето, когато създавахме нелегалната организация, много мои близки така ми говореха: “Ти ли ще оправиш света?” А беше тоталитарен режим. И тогава съм бил убеден, и днес съм – това ще се промени рано или късно.

– Кога станахте неформален съветник на премиера за Турция?

– Не съм такъв съветник.

– Бяхте с него на обяд с турския премиер.

– Не мога да откажа такава покана на премиера. А защо ме е поканил, питайте него. Няма интрига в това.

– Подкрепихте ГЕРБ на вота на недоверие. Защо?

– Не знам какво още ще почнат да обясняват – бяхме предатели, купени… Просто искаме всичко да е на чисто. Затова и направих фондация “Свобода и достойнство”. Да, става въпрос за държавната субсидия. Не мога да я оставя в партия, която не си прави бюджет, купува бронирани мерцедеси и води по 10 гардове за един човек. Идеята е тези пари, които се полагат за мен и Корман Исмаилов като народни представители, да влязат във фондацията. И всичко до стотинка да бъде отчетено.

– Но как и срещу какви ангажименти?

– Механизмът е готов и парите ще влязат във фондацията. Никакви ангажименти не съм поемал. А защо аз и още 12 независими депутати подкрепихме ГЕРБ на вота? Защото месец преди това целият парламент се обедини срещу “Атака” заради цирка пред джамията. А след това с този вот опитаха да върнат “Атака” в играта пак. И ГЕРБ да станат нейни заложници. При това с подписа на Доган най-отгоре. Емблемата на корупцията иска вот за сигурността! Няма да позволим това.

– Избрахте да гласувате със Сидеров, а не с Доган?

– Не съм гласувал със Сидеров. А против този колективен комплот на Доган, Костов и компания.

– Защо няма да играете за вицепрезидент?

– Столове никога не са ме блазнили. Знам си мястото и не се виждам такъв.

– Преди време Доган ви нарече “ясладжия”. Има ли пари в раздора ви?

– Не. Но това показва начина му на мислене. Ако гледаме така, той е най-големият ясладжия в България. Всичко вижда като ясла. И партията си включително. Аз от 1985 г. съм в политиката. Никога името ми не е замесвано в далавера. Тогава? Доган казал… Той колко още лъжи каза!

ВИЗИТКА

Роден през 1962 г.

Завършил е международни отношения

За четвърти поред мандат влиза в парламента като депутат от ДПС. Бе изключен от ПГ на движението и от партията през януари, след като подаде оставка от ръководството поради несъгласие с политиката на лидера. До януари 2010 г. бе зам.-шеф на ДПС

Неотдавна регистрира своя фондация на име “Свобода и достойнство”

Заедно с Единната народна партия на Мария Капон ще участва в изборите

Автор и вносител на закона за досиетата, който действа от 2006 г.

Женен е, има двама синовe

СНИМКА 24 ЧАСА: ДЕСИСЛАВА КУЛЕЛИЕВА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

20 − 1 =