Коалиция „Десните“: Трябва да се сезира Конституционния съд за пенсионните промени

Дата: 21 Декември 2014 Автор: Коалиция "Десните"

0
399

В последните няколко дни българските граждани станахме свидетели на безпрецендентно потъпкване на законите и Конституцията на Република България, във връзка с промените в Кодекса за социално осигуряване, предложени от ГЕРБ и приети от българския парламент на 19 декември 2014 г. с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БДЦ и независими депутати.

Сериозна тревога предизвиква не само същността на тези промени, които са в пълно противоречие с основните постулати за функциониране на пенсионната система в България, заложени преди 14 години, но и начинът, по който тези предложения бяха направени и гласувани, в противоречие със законовите правила за предлагане и съгласуване на законодателни предложения, както и с установените процедури в правилника на Народното събрание, приет съвсем наскоро от същите народни представители.

Ние, от Коалиция „Десните“ смятаме, че тези нарушения са прецедент в българската парламентарна демокрация и разрушават основата, на чиято база се гради парламентаризмът в страната. Нещо повече, на базата на тези нарушения се потъпкват интересите на българските граждани, което не може да остане без последствие. Ето защо ние се обръщаме към всички органи и институции, които имат законово право да сезират Конституционния съд във връзка с допуснатите нарушения на основните закони страната, както и на българската Конституция, да сезират Конституционния съд на републиката, който да се произнесе по допуснатите нарушения на българските закони, с цел защита на интересите на гражданите. За българските граждани това ще е ясен знак, че  България продължава да бъде законова и демократична държава и, че има институции, които могат да наложат спазването на българските закони, когато те се потъпкват умишлено и целенасочено. Демократичният правов ред, свободният избор и частната собственост в България следва да бъдат защитени.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

20 − 3 =