Кой иска да купи референдума

Дата: 12 Декември 2012 Автор: EНП

0
294

Belia_NEДекларация на Инициативен комитет „Беля НЕ“, представляван от Мария Капон

Вчерашните решения на Централната избирателна комисия, засягащи финансирането на информационната кампания за насрочения за 27 януари референдум и постановените правила за медийно участие, са пряко доказателство за волята на управляващите и на опозицията, в лицето на БСП и ДПС, да опорочат предстоящото допитване и да поставят в неравно положение участниците. Допусната с Решение № 77 и № 78/11.12.2012 г. на ЦИК сума за лимит на кампанията от 2 милиона лева на практика доказва, че умишлено не се прави разлика между предизборна кампания и информационна кампания, в която се борят аргументи и тези, а не хора и партии за изборен пост.

Тази сума е равна на разрешената за избор на президент. На практика се дава възможност да се заливат медиите само от ГЕРБ и БСП, които имат държавна субсидия, удобно пропусната като обстоятелство в решението на комисията. Предвидената възможност за дарения и лични следства на гражданите от инициативните комитети е комична, защото е ясно, че за 10 дни никой не може да събере подобна сума, освен ако не използва принуда. Другият вариант е в инициативни комитети за бъдещи референдуми да се включват само олигарси.

Свидетели сме на узаконена възможност силата на парите да измести истината и силата на аргументите за проекта „Белене“. Публично известен факт е, че по него вече са прахосани над 1.5 млрд. лева. Ето на кои пари бе отворена пътеката към медиите и урните.

Това е интереса, който се трасира с днешното решение. Наясно сме, че във времена на криза българските медии ще са доволни от поредното угощение с пари на данъкоплатците и нямаме нищо против естествените им икономически интереси. Но как ще бъде защитен общественият интерес? Къде в регламента е указан начина и пропорцията за участие в диспути по темата на референдума? Къде е указано,че медиите са длъжни да публикуват договорите и тарифите си? Къде в решението на комисията се третират възможностите, които дават обществените медии на бюджетна издръжка. Как бе допуснато във всички районни и секционни комисии гласовете да преброяват само поддръжниците на кражбата, наречена АЕЦ „Белене“?

Редно е всички в България да знаят, че се прави опит с откраднатите пари да се отвори пътека към още по-големи кражби и задлъжняване на хората. Фасадната демокрация няма да заблуди никого, нито в страната, нито в чужбина?

Обръщаме се към президента на Република България Росен Плевнелиев с молба за спешна среща и реакция по случващото се с условията за провеждане на референдума, защото той публично обеща, че ще е гарант да се състои честно и прозрачно всенародно допитване.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nineteen − four =