Крадат от пловдивчани пет милиона

Дата: 20 Август 2008

0
247

Отговорност носи кметът, поне един негов заместник да си ходи

Венцислав Иванов – член на Изпълнителния съвет на Единна народна партия и бивш общински съветник

УНИКАЛНИ събития се разиграват тези дни в община Пловдив. Според кмета на града цял отдел е проспал ситуация, поради което в най-добрия случай всички ние ще загубим 5 млн лв., на каквато стойност възлизат към момента реалните активи на предприятието “Ритон”. А парите, както се знае, ги даваме ние, не кметът от джоба си. Повече от ясно е, че дрямката не е била само в отдел “Правен” – спали са по различно време и различно дълбоко както кметът, така и шефът на въпросния отдел, който незнайно защо се оказва невинен според кметските критерии.

В българската политика най-превратно се тълкува понятието “отговорност” – кой, как и дали я носи е предмет на странни и смехотворни интерпретации. Министър си тръгва само когато цялата страна 20-30 дни наред ляга, става, закусва, вечеря и повръща с грандиозните му глупости. Ако въобще си тръгне, защото има едни трима, които проспаха кражбата на 300 милиона от пътния фонд, за управлението на който са пряко отговорни, и все още се радват на министерските си кресла.

Ситуацията в Пловдив е аналогична. Само мащабът е друг – краде се не от всички граждани, а от пловдивските и сумата не е 300 млн., а 5 млн. Нарастващата поредица гафове сигурно кара прокурорите да обмислят откриването на филиал в общината – да им е по-лесно.

Отговорният в случая човек, а именно кметът Атанасов, за да успокои и оправдае собственото си заспало управление, взе та освободи маса хора от администрацията си. Изпълнители, не началници! Дали гражданското ни съзнание и поведение ще бъде достатъчно будно и настоятелно, така че поне един наистина отговорен за гафа човек да си подаде оставката. Логиката ни подсказва, че това трябва да е поне някой зам.-кмет.

Не трябва да имаме илюзията, че кметът ще му я поиска (а би трябвало), нито пък че той сам ще я подаде – трябва ние да настояваме за това. Ние сме тези, от чиито джобове излизат парите за: първо – заплата на всички общинари; второ – подкупи, за да вършат работата, за която преди това са взели заплата; и трето – глобите, които трябва да плати общината, защото някой е взел подкупа, за да не свърши работата, за която сме му платили! Дори да се окаже, че има някой престъпно виновен за кражбата на тези 5 милиона и прокуратурата го обвини, а съдът – осъди, то тогава ще имаме човек, който е понесъл съдебната отговорност за деянието си. Важният въпрос в случая е: Кой носи политическата отговорност за заспалата община? Това не може да е имагинерното “отдел Правен”, нито дори неговият началник. Това може да е само кметът на община Пловдив или ресорният му заместник. Никой друг! А щети обикновено се покриват от застрахователи. Имаше един, който миналата есен рекламираше продукт със слогана “Гарантирано от ГЕРБ”. Интересно дали гаранционната полица покрива щета от 5 млн. лева?

При все че не съм фен на сапунките, особено на режисираните от МС и общината, съм готов една-две седмици да ставам и лягам, да закусвам и вечерям с драмата на някой политически отговорен индивид, ако от това той по-лесно преглътне и подаде оставката си. Взе да ми омръзва да сме все ние глупавите!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

5 × two =