Краде се с политически протекции

Дата: 18 Февруари 2009 Автор: Георги Георгиев, Bulgarian Post

0
291

За нас е важно да дадем алтернатива на всички, които смятат, че „по-лошо от днес не може да бъде”, че всички са маскари, защото е ясно, че има утрешен ден и бай Ганьо не винаги печели изборите

Лидерът на ЕНП Мария Капон е категорична, че е невъзможно да бъдат отклонени средства от НАП в такива размери без политически протекции. В интервю за BPost.bg тя заявява, че партията ще настоява разследването да стигне докрай. Г-жа Капон е убедена, че вотът на недоверие не е безсмислен. По думите й дори в самото БСП вече има разцепления и поради тази причина неговият провал не е предизвестен. “Най-малкият резултат от вота ще бъде ясното послание, че НДСВ са част от управлението и всички напъни за фалшива опозиционност са предизборна пушилка. При обратната хипотеза – вотът може да мине”, посочи Капон.

Г-жо Капон председателят на Европейската народна партия Вилфред Мартенс бе в България като че ли да подкрепи не десните партии като цяло, а само ГЕРБ. Не вили обижда тази позиция?

В политиката няма място за обиди. Отношението на г-н Мартенс е обяснимо. През изминалите години старите десни партии „се постараха” достатъчно, за да загубят авторитет, а новите като партията, която имам честта да председателствам още не са имали времето и възможността да го натрупат, така че логично г-н Мартенс подкрепя предизборно партията с най-големи шансове.

На какво се дължи тя?

Нека не забравяме, че Европейската народна партия се нуждае от повече евродепутати от десницата, за да съхрани лидерската си позиция в Европейския парламент.

След няколко месеца предстоят европейски и парламентарни избори, има ли яснота дали ще се явите самостоятелно или в коалиция с някоя партия?

Всички варианти са отворени пред нас. Ръководството получи мандат за разговори с всички партии, които споделят близки до нашите ценности извън управляващата коалиция и ксенофобски и антиевропейски формации.

На масата на разговорите задължително ще поставяме меморандума за управление „Чисти ръце”, в който ясно са разписани законодателни промени и политики за реализацията на такъв тип управление. И още един важен документ – това е антикризисната програма, съдържаща пакет от социално-икономически мерки, изработен от нашите експерти. Ако преди година смятахме, че първото е основен приоритет, с настъпването на кризата, важността и значението на двата документа се изравнява.

Кои са вашите приоритети в изборната кампания?

Ние сме млада политическа партия, чиито ясни послания ще бъдат представени на гражданите от също толкова млади и компетентни лица, които вече са в Единна народна партия. Ние искаме уредена държава на заможни хора. Истината е нашето оръжие и се надявам хората да ни чуят.

За нас приоритет е да върнем достойнството на гражданите и тяхното усещане, че са свободни хора, че са в държава, в която има ред, че техните лични усилия и труд носят по-добър живот за семействата им. За нас е важно да дадем алтернатива на всички, които смятат, че „по-лошо от днес не може да бъде”, че всички са маскари, защото е ясно, че има утрешен ден и бай Ганьо не винаги печели изборите. И след най-тъмната нощ разпуква зора и ще живеем животът такъв, какъвто сами си го направим.

ЕНП подкрепи вота на недоверие, въпреки че вие заявихте, че той има смисъл само ако НДСВ го подкрепи. Това обаче няма да се случи, все още ли виждате смисъл в него?

Какво ще се случи НДСВ сами ще решат. Забележете, че и вътре в БСП се надигат разнопосочни тенденции. Лявото крило на Божинов напусна, хора като Кадиев, близки до Овчаров, застават на различна позиция от тази на БСП. Както се казва традициите не са това, което бяха. А иначе вотът на недоверие е инструмент, който дава възможност за дебат по критичните точки на днешната политика на правителството.

Най-малкият резултат от вота ще бъде ясното послание, че НДСВ са част от управлението и всички напъни за фалшива опозиционност са предизборна пушилка. При обратната хипотеза –вотът може да мине.

Скандалът в НАП е в разгара си. Какво точно се случва там?

Това е въпрос, на който могат да отговорят разследващите органи и прокуратурата. Знам със сигурност, обаче, че е задължително скандалът с точенето на ДДС да не се замазва и органите да стигнат до край. Това, което не мога да разбера, е как финансовият министър разреши това разследване да продължава 7-8 месец и да тресе системата отвътре.

Това, което казвам, няма нищо лично, но принципната управленска практика е дори при съмнение за корупция, лицето да бъде отстранявано, а разследването да се продължи. Сегашният подход е грешен, защото буквално половин година няколко хиляди служители се чудеха на кой Господ да се молят и работят в страх и подозрения. Нека не забравяме, че НАП и, разбира се, агенция „Митници” са единствените звена, които осигуряват приходите в държавата, а оттам и стабилността й в голяма степен. Всички останали харчат. Затова в тази деликатна сфера трябва да се пипа много умно. Нещо, на което очевидно, не бяхме свидетели.

Вие сте финансист. Възможно ли е толкова много пари да бъдат отклонени без политически протекции?

Категорично не и е много смешно цялата канонада около скандала в НАП да се изсипва върху гърба на г-жа Мургина. Естествено е, че е невъзможно да се откраднат толкова пари без политически протекции. Затова Единна народна партия ще настоява да се стигне докрай. Г-жа Мургина беше просто бушон, случаят е тест дали в България законите са валидни за всички.

Трябва ли министърът на финансите да си подаде оставка?

Ама той не я ли е подал още! Мисля, че е ясно за всеки какво се прави в такива случаи. Но вижте, явно не са му разрешили да я подаде. Ще трябва да попитате този, който го е назначил. И тук нямам предвид министър-председателя.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − 15 =