Кукловодите редят кабинет на ГЕРБ и БСП

Дата: 29 Април 2009 Автор: в. Стандарт

0
277

Мария Капон, лидер на Единната народна партия (ЕНП) 

– Г-жо Капон, какво е вашето мнение за удвояването на изборния праг за коалиции на 8%?

– Единна народна партия ясно даде да се разбере, че е против удвояване на изборния праг. Вижте, 50% от българите отказват да гласуват, а на евроизборите вероятно – около 80%. Няма по-ясен знак, че отхвърлят и лицата от прехода, и системата, която само наподобява демокрация.

С 8%-ия праг на практика се орязват възможностите на нововъзникнали политически формации, който имат нужда да се сдружат, за да прескочат прага за парламентарно представителство. Кой има интерес активни групи от български граждани да останат непредставени в парламента? Мисля, че отговорът е ясен.

– Срещу кого е насочен ударът на управляващите с вдигането на бариерата и ще постигне ли целта си?

– Симеон Сакскобургготски дойде на власт с мандата на „Партията на българските жени“ и управлява 4 години. Трудностите бяха създадени от по-предишното управление. Не вярвам и днес целта да бъде постигната. Просто ще се наложи част от партиите доброволно да приемат регистрацията на една от тях, за да се кандидатират за 4%-та бариера, вместо да се изправят пред 8%-на такава. Единственият ефект е, че голям брой кметове и общински съветници, които вече са избрани от съответните партии, ще се чудят как да обясняват, че са кметове от БЗНС например, но за тези избори партията им се казва ВМРО.

– Осемпроцентната бариера ще промени ли плановете на ЕНП за явяване на изборите?

– В плановете ни няма промяна. От самото начало сме заявили, че сме готови да играем в общ десен отбор. За нас е важно партньорите ни да приемат платформата за управление „Чисти ръце“ и антикризисните икономически мерки, които сме подготвили.

– С кои формации в момента водите преговори за предизборни съюзи?

– Водим преговори с партии от център-дясното политическо пространство, с колегите от СДС, „Новото време“, ВМРО, „Гергьовден“ и т.н. Възможност ЕНП да се яви самостоятелно на изборите съществува от самото начало и ние никога не сме изключвали този вариант, но все пак приоритет за нас винаги е бил гласовете на десницата да се съберат на едно място.

– Вие ще се кандидатирате ли мажоритарно в някой район?

– Аз съм готова за мажоритарен кандидат и едва ли има някой, който не знае за любовта ми и принадлежността ми към Пловдив. Но решението ще се вземе от Изпълнителния съвет на Единна народна. Ние не сме лидерска партия.

– Как ще коментирате очевидната липса на разлики между програмите на левите и десните партии у нас?

– ГЕРБ сменят програмата си често, още очаквам да видя програмата на БСП, чакам и формулата за „малко и умно правителство“ на СДС, търговете за камионетки, с които РЗС отвежда арестантите, и плана за действие по 10-те точки на „Атака“.

– Eвентуалното влошаване на параметрите на бюджета и икономическата ситуация няма ли да дестабилизира следващото управление и да доведе до кратък живот на следващия парламент?

– Параметрите на бюджета вече са неадекватни. Предупредих от парламентарната трибуна, когато гласувахме Бюджет 2009, че най-късно средата на годината ще се наложи да го правим наново. Няма да скрия, че зад кулисите на българската политика има хора, които гласят предсрочни избори през есента, което да доведе до нещо като „кабинет на националното спасение“ между БСП и ГЕРБ.

Руслан Йорданов

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × three =