Лош знак е, когато големите партии подценяват референдумите

Това твърди Валентина Василева-Филаделфевс, председател на Единна народна партия: Автор: Екип на Марица 31.10.2016

0
363

Валентина Василева e родена  на 09.05.1975 г. в гр. Сливен. Завършила е пиано в Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Концертирала е в България, Украйна, Германия, Словакия, Испания, Португалия, Гърция и Румъния. В момента работи като преподавател по пиано в Обединена школа по изкуствата „Мишо Тодоров“-Сливен. Нейни ученици са лауреати на национални и международни конкурси за пианисти.

– Г-жо Василева, защо от Единна народна партия решихте да участвате в националния референдум?

– Референдумите са трибуната, на която българските граждани могат да изкажат мнението си. Те дават знак на властта за желанията на хората. Става дума за онези граждани, които не са във властта и обикновено не са пред микрофоните и камерите на медиите. Затова ЕНП винаги е участвала при провеждане на национални допитвания. Участвахме и в референдума срещу строителството на АЕЦ „Белене“, и в референдума ЗА електронното гласуване миналата година. Участваме и сега в подкрепа на въпросите от допитването. Колкото до резултатите, както виждате, електронното гласуване все пак ще се случи. Това е бъдещето. А референдумът за „Белене“ спря проекта за изграждане на централата. За Единна народна партия това е успех.

Защо според вас по-големите партии не проявяват активност в разяснителната кампания за референдума?

– Ангажиментът за политическите партии в референдума е два пъти по-сериозен и смятам, че е двулично една политическа партия да няма мнение по общонационални референдуми, след като обикновено има политическа програма за цялостното устройство и пътя на държавата. А отсъствието от участие е все едно да дезертираш от публичния си ангажимент. За мен това е лош знак, който демонстрира разбирането на парламентарните партии, че трябва да се проявява интерес единствено когато се атакува позиция във властта. А когато се обсъжда въпрос, посочен за важен от стотици хиляди, да се мълчи. Може би ги е страх да не загубят субсидията си или се опасяват, че няма да могат да подредят партийни послушковци в пропорционалните си листи за парламента. Хората виждат това поведение и се надявам, че си правят съответните изводи.

Какви са мотивите, с които се включвате в настоящия референдум? В подкрепа или алтернатива на трите въпроса сте?

– От ЕНП сме категорично с ДА по трите въпроса. Ние сме за избор на народни представители с мажоритарна избирателна система и това е наша последователна политика. Членовете на ЕНП са се явявали мажоритарно на парламентарни избори. За нас качествата на личността са водещи и трябва да са на показ, а не да се крият в пропорционални листи. Така гражданите без партийни пристрастия също добиват мотивация да гласуват. За задължителното гласуване сме, защото то носи символичен ангажимент, но вменява на данъкоплатците отговорността при избора на хора, които да управляват общия ни бюджет. Доколкото средствата са общи и законите валидни за всички, е редно всеки да упражни гласа си, за да упълномощи във властта свой представител. Субсидиите за партиите трябва да бъдат намалени. Тези субсидии правят бенефициентите недостижими политически субекти, които, за разлика от останалите, имат предимството да се развиват. Фактът, че някои партии си позволяват дарения, подсказва, че тези средства са в повече и държавата може да ги използва рационално, за да изпълни тя функциите си спрямо нуждите на хората. В противен случай с нашите данъци някои трупат партийни дивиденти. Редно е партиите да се издържат преимуществено от членовете си./Марица.бг

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eleven + one =