Лош знак е, когато големите партии подценяват референдумите

октомври 24, 2016 автор: vEvesti.bg

0
528

Валентина Василева е родена на 9 май 1975 г. в Сливен. През 1994 г. завършва Езиковата гимназия в Сливен. Успоредно с това учи пиано при Юрий Маевски – преподавател в консерваторията в Лвов – Украйна. През 2001 г. завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“. Работила е като корепетитор в Националното музикално училище – София, с хорове и в театрални постановки. Лауреат е на конкурса „Никола Стефанов“ – София и Национален конкурс „Светослав Обретенов“- Провадия. През 2004 г. Валентина Василева и тенорът Георгиос Филаделфевс създават дует. Концертирала е в България, Украйна, Германия, Словакия, Испания, Португалия, Гърция и Румъния. В момента работи като преподавател по пиано в Обединена школа по изкуствата „Мишо Тодоров“- Сливен. Нейни ученици са лауреати на национални и международни конкурси за пианисти.

 

– Г-жо Василева, миналата година ЕНП също беше активен участник в кампанията за провеждане на референдума за електронното гласуване. Кое ви кара да се ангажирате с подобни допитвания до народа и смятате ли, че те дават резултат?

– Дават знак на властта за желанията на хората. Дава се трибуна на много повече хора да кажат мнението си. Става дума за хора, които не са във властта и обикновено не са пред микрофоните и камерите на медиите. Виждате, че електронното гласуване все пак ще се случи. И ако Ви върна към предишния референдум, иницииран от БСП, който претърпя провал виждате, че проектът „Белене“ беше спрян. За Единна народна партия това е успех. Смятам че е двулично една политическа партия да няма мнение по общонационални референдуми, след като обикновено има политическа програма за цялостното устройство, функциониране и път на държавата. Така че за политическите партии ангажиментът е два пъти по-сериозен. А отсъствието от участие е все едно да дезертираш от публичния си ангажимент.

– Как приемат вашите членове и симпатизанти активността на ръководството, съдействат ли или процесът е двустранен?

– Със сигурност е двустранен и го приемат добре, защото са свикнали ние да реагираме всеки път, когато е поставен въпрос пред целия народ. Радвам се, че са активни, защото и за нас това е мотив да работим.

– Как да си обясним факта, че по-големите партии и почти всички парламентарно представени с изключение на АБВ не проявяват никаква ангажираност и активност в разяснителната кампания за референдума?

– Това е лош знак, който демонстрира разбирането на парламентарните партии, че трябва да се проявява интерес единствено, когато се атакува позиция във властта, а не когато се обсъжда въпрос, посочен за важен от стотици хиляди българи. Сами можете да си направите извода за мотивите, поради които присъстват на публичния терен тези партии. А може би става въпрос за страх да не загубят субсидията си или опасение, че няма да им се отдаде да подредят партийни послушковци в пропорционалните си листи за парламента. Хората виждат това поведение и се надявам, че си правят съответните изводи.

– Как оценявате ролята на неправителствените организации и някои инициативни комитети в кампанията. Според мнозина наблюдатели цари апатия и недоверие, не виждаме и известни личности в защита на един или друг въпрос в референдума.

– Тези, които са окупирали властта и подопечните им храненици нямат интерес от този референдум и се опитват да го омаловажат, за да откажат хората от участие. Включително ЦИК се чудят дали да подават бюлетината на избирателите или хитро да изчакват дали ще си поискат. Подобни байганьовски номера са недопустими и мисля, че ще изиграят лоша шега на тези, които се смятат за абонирани за властта, независимо от цвета им.

– Моля Ви да аргументирате вашата позиция по всеки един от трите въпроса в референдума, на които вече обявихте, че отговаряте с „да“

  • Защо намаляване на партийните субсидии и наистина ли до 1 лев?

Намаляването на субсидията за партиите е съобразена както с икономическото положение в страната, така и с факта, че тези субсидии правят бенефициентите недостижими политически субекти, които за разлика от останалите имат предимството да се развиват. Фактът, че някои политически субекти си позволяват дарения, подсказва, че тези средства са в повече и държавата може да ги използва рационално, за да изпълни тя функциите си спрямо нуждите на хората. В противен случай с нашите данъци някои трупат партийни дивиденти. Партиите е редно да се издържат преимуществено от членовете си.

  • Защо категорично мажоритарни избори в 2 тура или може би смесена система?

Мажоритарният избор е последователна политика, която Единна народна партия отстоява. Членовете на Единна народна партия са се явявали мажоритарно на парламентарни избори. За нас качествата на личността са водещи и трябва да са на показ, без да се крият в пропорционални листи. Така гражданите без партийни пристрастия също добиват мотивация да гласуват.

  • Защо трябва да бъде въведено задължително гласуване за национални избори и референдум особено, след като с много условности, то вече е факт?

Задължителното гласуване носи символичен ангажимент, но вменява на данъкоплатците отговорността при избора на хора, които да управляват общия ни бюджет. Доколкото средствата са общи и законите валидни за всички, е редно всеки да упражни гласа си, за да упълномощи във властта свой представител.

– Очаквате ли, ако референдумът не събере необходимият брой гласоподаватели по закон, за да бъде признат за валиден, но достатъчно хора изразят волята си, Народното събрание ще се съобрази с тях?

– Не, нямам такова очакване. Защото, ако депутатите имаха такова желание щяха сами да предложат необходимите промени. А не да чакат народът да ги подритва в посоката, която смята по-справедлива и успешна.

– С кого ЕНП, като изявена дясна партия е готова да си сътрудничи при едни евентуални предсрочни избори, които стават все по-вероятни?

– С принципни партии от дясното и дясноцентристко пространство, които не са готови да пожертват ценностите си и да ги заменят за ценностите на един министерски пост.

Вевести.бг Ви благодари за това интервю!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 + 3 =