Лъчезар Алексиев: Електронно гласуване ще намали тежестта на купения вот

Дата: 27 Септември 2015 Автор: ЕНП

0
313

Ние от Единна народна партия и колегите ни от „Живот за Варна“ смятаме, че е от изключителна важност да се даде възможност на българските граждани да гласуват електронно за местен парламент, кмет или на национални избори. Електронният вот е бъдещето и ние трябва да тръгнем към него. Ние сме ЗА, защото това би мотивирало младите хора да гласуват, би увеличило избирателната активност и не на последно място ще намали тежестта на купения вот. Това коментира в студиото на Радио Варна председателят на Единна народна партия Лъчезар Алексиев и кандидат за общински съветник от коалиция „Живот за Варна“ в дебат „За или против електронното гласуване“. Според него на електронното гласуване може да се гледа като на последна стъпка за модернизация на целия административен процес на базата на новите информационни технологии. По този начин ще се намалят и разходите за провеждането на изборите, добави Алексиев.

В същото време ще доведе повишаване на активността и на българите, гласуващите от чужбина. Знаете, че голяма част от тях нямат възможност да отидат да гласуват, тъй като им се налага да пътуват по няколко часа, за да стигнат до местата, които са определени, за да упражнят правото си на вот, коментира още Лъчезар Алексиев.
„Няма система, която да е създадена от човека и да не може да бъде пробита от човека. Примерно, ако имате автомобил и го използвате, за да отидете от точка А до точка Б има голяма вероятност да катастрофирате. Това обикновено се случва поради небрежни човешки действия, но въпреки това не спираме да караме колите си, защото това е най-доброто средство за придвижване“, каза Алексиев в отговор на въпрос дали няма опасност от компрометиране на вота и добави – Какво прави държавата, за да осигури нашата безопасност на пътя – плаща на хиляди служители на КАТ, за да следят за спазване на правилата. При електронното гласуване ролята на държавата е да осигури достатъчно компетентни хора, които да направят системата сигурна и да следят за манипулации. Една манипулация винаги остави следи и винаги може да бъде хваната.“
Само преди няколко дни с колегите от „Живот за Варна“ и Данаил Папазов сметнахме, че във Варна на един човек ще са му нужни около 3 минути да влезе, да си даде личната карта, да вземе четирите бюлетини, да му сложат печат, да влезе да гласуване, да излезе, отново да сложат четирите печата, да се подпише и да си вземе личната карта и това ще позволи едва на 103 500 човека да гласуват, каза още Лъчезар Алексиев.“ Замислете се какъв ще е техният брой, ако имат възможност да гласуват електронно. Много млади хора дори да отидат до урните, когато видят опашките просто ще се върнат и няма да отидат да гласуват, което е изключително добре за хората, които купуват гласове. Това е удобно и на големите партии като ГЕРБ, ДПС, БСП, които ни управляват, да запазят статуквото на управление в страната“, смята той.
Алексиев припомни, че през 2011 г., когато се проведе националното преброяване на населението над 3,100 млн. българи са се преброили онлайн . Това изплаши управляващите и те си дадоха сметка, че ако се въведе електронното гласуване силно вероятно е избирателната активност да се увеличи много, а това би намалило тежестта на купения и на партийния вот, което би променило и нещата в държавата, заяви Лъчезар Алексиев.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five × 5 =