Мария Капон: Аз не обещавам, а изпълнявам обещанията

Дата: 20 Юни 2009 Автор: ЕНП

0
329

70 души от Калояново, Дълго поле, Ръжево Конаре и други села работят от 15 години във фирма Китнер, средната заплата се равнява горе-долу на три минимални работни заплати, осигурени са върху пълната сума и правата им се спазват. Всичко това можеше вече и да е само спомен, ако в една законова неправда не се беше намесила народната представителка Мария Капон.

Сложно е за обяснение, но с една дума поради недомислен текст в Закона за приватизация фирмата е можела да фалира още този месец, а нейната съдба щяха да споделят още 380 фирми в страната. Костадинка Китнер, собственик на фабриката, търси помощ за разрешаване на безумния казус откъде ли не, включително и в Немското посолство, докато с него не се запознава Мария Капон и с обичайния си упорит и безкомпромисен начин не се отказва, докато Народното събрание не приема предложените от нея поправки в Закона за приватизация и следприватизационен контрол.

Тази подробност работниците не я знаят, но собственичката на фабриката отдели от работното им време, а не от почивката, за да може Мария Капон да разговаря с тях по повод предизборната си кампания. Мажоритарният кандидат за Пловдив- област с номер 1 търпеливо изчака извън оградата, докато мине обедната почивка и после се изправи очи в очи с тях.

„ Единственото ни спасение в момента е да ни пуснат средствата от еврофондовете, но за да стане това, трябва да се спре кранчето на корупцията”, каза тя. „Идват тежки времена и затова е особено важно да имаме доверие на правителството, което изберем”, каза още тя. „ Най- страшното, което може да стане, е да не изберем кабинет и не актуализираме бюджета, това ще е катастрофа. Здравната каса ще плаща до есента, без заплати ще останат в образованието, в други бюджетни сфери. Това просто не бива да става.”

Един от работниците подхвърли, че каквото и да правим, става все по- лошо, вързали сме се с големите, а сега те ни завличат с тяхната икономическа криза.

„ Това си е обикновена българска икономическа криза- не се съгласи Мария Капон- много от капиталите, които влязоха уж от чужди инвеститори, са на офшорни фирми и всъщност са български средства, изнесени в чужбина. Това са пари от бандероли, наркотици, организирана престъпност. Междуфирмената задлъжнялост е огромна, но докато те плащаха на държавата да не ги закача, нещата се крепяха.. Сега обаче закъсаха и балонът се спука. Това не е истинска икономика. Докато не създадем конкурентноспособна икономика, няма да се оправим”.

Мария Капон отговори и на въпрос за постоянната си приемна. Ако бъде избрана, тя ще работи не само в Пловдив, но и в Карлово и Асеновград в определени дни. „Няма какво да ви обещавам, аз не обещавам, аз изпълнявам обещания”, заяви в заключение Мария Капон, мажоритарен кандидат № 1 за Пловдив област.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × two =