Мария Капон: БНБ торпилира авторитета си

Дата: 15 Юли 2014 Автор: Milena Raikova

0
372

БНБ торпилира собствения си авторитет с днешната информация, че поставената под надзор банка няма да отвори на 21 юли. Така всяко съобщение, излязло от БНБ, се превръща в предпоследно.

Имиджът на институцията, която има най-тежката дума в банковия сектор, отмира с подобни неадекватни действия и объркана информация, която стига до бизнеса и вложителите. За всеки среднограмотен човек остава неразгадаема тайна каква е работата на БНБ да подпомага осъществяването на разговор между българския държавен глава и президента на Европейската централна банка. Това ли е работата на Централната банка в България? Да работят посредници на политически срещи или да заместват служба „Протокол“ на „Дондуков“?

В последните дни и особено с днешното си изявление БНБ се държи като политически фактор, който се опитва да инициира законодателство, което в настоящия момент не съществува. Централната банка няма такива права, въпреки неразбираемото й желание да уреди интересите на някои хора имащи влогове над 100 000 евро. Почти наставнически към политиците и партиите в България се декларира, че ще бъде продължена работата по специалния надзор на Корпоративна търговска банка, т.е. няма да отвори, докато политическите сили не постигнат консенсус, за да задоволят щетите на тези вложители. Не чуваме план за изход от кризата в банката, но се усеща опит да се диктува законодателство без това да е в правомощията на БНБ.
Най-после се чу и още един удивителен факт – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска оставка на ръководството на БНБ, защото той не им вярвал. Това означава, че точно днес е денят, в който именно г-н Борисов трябва да обясни как повярва някога на г-н Искров, и чия е отговорността за номинирането му и избирането му за гуверньор на БНБ. Знам, че председателят на ГЕРБ обича да флиртува със слабата памет на гражданите и затова ще му припомня по групи как бе избран г-н Искров за централен банкер – 107 гласа – ГЕРБ (пълно мнозинство), 33 гласа – БСП, 29 гласа – ДПС, 17 гласа – Атака, 9 гласа – РЗС, Синята коалиция – 0 гласа. Сега отново повтарям въпроса КОЙ носи отговорност за избора на Иван Искров? Когато се заемат героични пози в публичното пространство е добре да се помнят фактите. И БНБ, и правителството са различни институции и е добре някои от приближените на г-н Борисов да му го обясни. Но парламентарната отговорност е именно партийна. И когато днес се говори за липса на репутация, което е факт, е добре да носят отговорност всички, които инсталираха тази фалшива репутация на главата на българския народ. /БГНЕС
–––––
Мария Капон, председател на Единна народна партия.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

19 − 14 =