Мария Капон: Борисов днес „на шега“ ни дели по пол, а утре?

Дата: 20 Януари 2015 Автор: БГНЕС

0
419

Приемам казаното днес от премиера Бойко Борисов за евентуалното „слагане“ на жена за президент: „Само се шегувах, просто ей така в една подобна аудитория само с жени, какво да им кажа?“ като изключително сериозно.

Вицепремиерът Румяна Бъчварова вече коментира това като знак на любезност от негова страна и е очевидно, че сме свидетели на координирана маскировка на неловката ситуация, в която изпадна министър-председателят. Очаквам Борисов да прояви същата любезност и към гей общността, към лицата с различна сексуална ориентация в България. Ако премиерът разделя българите по пол, утре може да ги дели и по религиозен, и по етнически принцип. Примерно, може да отиде на форум на „Шалом“ и да подхвърли „на шега“ защо пък следващият ни президент да не е евреин. Какво му пречи? Защо да не се напънем?!

 Или – „в следващото правителство трябва да има поне 10 заместник-министри мюсюлмани и ако ГЕРБ спечели 121 депутати, това ще бъде факт“. Не, не е предположение, а факт. Помните ли за тази негова заявка в джебелското село Припек миналата година преди изборите?

Няма нищо шизофренно в поведението на Бойко Борисов. Няма разлика в начина му на говорене от първия и втория му мандат като министър-председател. Така мисля аз, за разлика от обратната версия, в която се опитват да ни убеждават пиарите и верните му медии. Както мъдро казва нашият народ: вълкът си мени кожата, но не и нравът. Няма „надграждане“ на образа му, няма промяна в стойката, няма политическо узряване. Има непремерени, непремислени изявления и замазване на гафовете с наивни обяснения.

След епичното му изцепване пред форума на „Жени ГЕРБ“ за евентуалното напъване за „слагане“ на жена президент, в познат стил той пусна вицепремиерът Румяна Бъчварова първо да обясни, да даде алибито на случилото се, за да може след нея да обяви, че се бил шегувал. Това се случи. Наистина е жалко, ако така се шегува. Въпреки че приемам напълно сериозно думите му и от днес.

Не знам колко време ще ни трябва, за да излъчим поне едно нормално лидерство във властта. Ще цитирам д-р Николай Михайлов, според който България е в упадък, не в криза. Защото кризата създава възможности. Все пак, зрелостта на обществото предопределя и избора на лидерите. Имаме Борисов за премиер и защото не малка част от населението изпитва задоволство от неговото водачество, идентифицира се с него.

Какво да си мисля, кажете ми, за човек, който нарича Господ началник? А в същото време има други началници, при които ходи… /БГНЕС

––-

Мария Капон, председател на Единна народна партия и член на Националния съвет на Коалиция „Десните“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

16 + 17 =