Мария Капон: Бъдещето на Тютюневия град в Пловдив е оставено на бъдещето

0
70
Какво се случва с „Тютюнев град“ в централната част на Пловдив пет години след опожаряването на Тютюневите складове? НИЩО, става ясно от писмен отговор на служебния министър на културата проф. Велислав Минеков до народните представители Мария Капон и Николай Хаджигенов от ПГ „Изправи се БГ! Ние идваме!“. Инициативата за цялостна архитектурна концепция за развитието му, подета от „Сдружение Тютюнев град – Пловдив“, буксува в административни процедури между Министерството на културата, НИНКН и Община Пловдив. Докато институциите се страхуват да вземат решение за реконструкция и преустройство на тази зона в сърцето на града, сградите със статут на групов археологически и архитектурно-строителен паметник на културата продължават да се рушат и да създават опасност за жителите и гостите на най-стария жив град в Европа.
Общественото недоволство след пожара през 2016 г. и пороците в опазването на културно-археологическото ни наследство, предизвика гражданска инициатива за извеждане на казуса от опеката на институциите. Създадено бе „Сдружение Тютюнев град – Пловдив“, което изработи идеен проект с правила за проектиране и развитие на територията, който въвежда критерии за реконструкция на обектите с културна стойност, определя допустими параметри и обща визия за застрояване и преустройство, с цел съхраняване на историческата стойност на квартала. Концепцията е представена пред Министерството на културата и Националния институт за недвижимо културно наследство и е обсъждана многократно между собствениците на имоти и сгради с експерти от институциите. Въпреки това и до момента няма решение за съдбата на „Тютюнев град“, а Министерството на културата дава противоречиви и напълно изключващи се указания, които блокират развитието на квартала, в т.ч. и изпълнение на предписанията на Община Пловдив и РДНСК за обезопасяване на опасни сгради в района.
На въпрос на народните представители Мария Капон и Николай Хаджигенов за официална позиция на министерството за развитието на „Тютюнев град“, МК отговаря бланкетно за процедурите и проведени разговори с Община Пловдив, без визия, срокове и мерки за възраждането на квартала и превръщането му в привлекателна и безопасна територия за граждани и туристи. Пълният текст на въпроса и получения отговор вижте тук: https://parliament.bg/bg/topical_nature/ID/36325
„За нас е необяснимо да се взема под внимание единствено становището на лидираната от ГЕРБ Община Пловдив, която до момента не показва способност за решаване на проблема. Същият възникна и се третираше като „случаен инцидент“ от същата власт“, коментира народният представител Мария Капон. „Нежеланието да се използва или поне изслуша капацитета на гражданското общество за емблематичен за културата на Пловдив въпрос, приемаме като прехвърляне на ангажимент към редовен кабинет с по-дълъг хоризонт на дейност. Информирани сме за административния ред и правните обстоятелства и отговорът на министъра не ни обогатява в този аспект. Вярваме, че неглижирането на въпрос с такова значение за хилядолетен град, като Пловдив, не е плод на субективни преценки“, категорична е Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two × 2 =