Мария Капон: България има нужда от ново качество на живот, но трябва да намерим своята рецепта

Дата: 13 Май 2011 Автор: ЕНП

0
204

Maria-300Business Lady Club проведе първата среща със студенти от Висшето учебно заведение по застраховане и финанси на 13 май тази година. Лектори бяха Мария Капон и Мира Добрева, които споделиха своя опит в различни професионални сектори. Срещата откри г-жа Детелина Смилкова, вицепрезидент на ВУЗФ.

Основните теми, които бяха засегнати, касаеха квотния принцип в политиката, различни социални дейности и проекти, както и възможностите на гражданското общество за промяна на държавната политика в отделни сектори.

„Смятам, че България има нужда от ново качество на живот, но трябва да намерим своята рецепта за скокообразна икономика така, както са я открили Израел и Сингапур” – сподели г-жа Капон.

„Изключително съм за протестите, но мирните и добре организирани протести, тъй като те са израз на позицията на гражданското общество” – добави Мария Капон в отговор на въпрос от присъстващите. Тя допълни: „Мечтая да живеея в уредена държава със заможни хора, които да не се интересуват кой е кмет или министър. Децата ни не трябва да се ограничават до алтернативите Терминал 1 и Терминал 2, а трябва да намират бъдеще в собствената си страна.”

Мира Добрева разказа за професията и емоцията да си новинар в продължение на 12 години и допълни: „Чувствах се безкрайно нещастна да съобщавам ежедневно негативни новини за България и същевременно да не мога да изразя лично мнение или да бъда инструмент, който може да промени нещо.”

В момента г-жа Добрева е съдружник във фризьорски салон, който застава зад каузата да изработва перуки за онкоболни жени. „Статистиката показва, че една от основните стъпки към успешната борба с рака е това да не се чувстваш различен.” – сподели тя. Бизнес инициативата Мира Добрева стартира в период на криза, но според нея това действа облагородяващо върху конкуренцията. Това е единственият салон в Европа, който дарява средства на онкоболни жени, отделяйки 5% от месечния си оборот за изработката на перуки от естествена българска коса.

Срещата се проведе под формата на дискусия с 20 предварително подбрани студентки и е част от образователната инициатива на клуба, която цели да показва добри практики и опит в различни професионални сфери чрез открити разговори с наложили се дами от бизнеса и политиката у нас.

Мисията на Business Lady Club е с помощта на всички успели дами, доказали своя професионализъм и морал да се подпомогне ефективното взаимодействие и партньорство между академичните институции и бизнеса в България. Заедно да изградим общество, базирано на знанието, в което студентите получават качествено образование, ориентирано към нуждите на икономиката, и се реализират като успешни и високо ценени професионалисти. И не на последно място, да установим трайно в подрастващото поколение, което е бъдещето на страната ни, истинските житейски и професионални ценности и да мотивираме развитието на личните качества у всеки човек.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

fourteen − seven =