Мария Капон внесе законопроект за изменение и допълнение на Закона за паричните преводи

Дата: 23 Май 2008 Автор: ЕНП

0
257

Председателят на ЕНП г-жа Мария Капон внесе законопроект  за изменение и допълнение на Закона за паричните преводи, електронните платежни инструменти и платежните системи

Законопроектът е във връзка с действаща препоръка на Европейската комисия от 30 юли 1997 г. 97/489/ЕО и редица жалби от страна на граждани за неправилно тълкуване на текстове на Закона. Необходимо категоричното вменяване на философията на препоръката на Комисията за ясните отговорности на държателя на платежни карти и на издателя.

Отговорността на издателя включва и доказването на умишлено нарушение от страна на държателя, а отговорността на държателя не може да бъде повече от отговорност за нанесени вреди, причинени от загубването или кражбата на неговия електронен платежен инструмент до момента на уведомяването на издателя. До момента на уведомлението държателят носи отговорност само за вредите от загуба или кражба на електронен платежен инструмент до размер от не повече от 150 лв. Препоръката на ЕК разрешава този размер да е до 150 евро и всяка страна да реши спрямо на стандарта на живот за стойността. Не е редно държателят да отговаря за неправомерно използване на платежен инструмент за отдалечен достъп или подправяне на банковата платежна карта от лице, различно от оправомощения държател. С настоящите промени се гарантира отговорността на банките за собствената им система за сигурност.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eighteen − 2 =