Мария Капон: Гарантирано от ГЕРБ/орисов/

Дата: 12 Декември 2013 Автор: BGNES

0
292

Слушайте Цветанов, за да знаете какво мисли Борисов.

Не съм политически анализатор, но не мисля, че наблюдаваме раздялата на Бойко Борисов с Цветан Цветанов. Напротив изявлението му по една от националните телевизии, че няма да се раздели с него е истина. Те са двете страни на една и съща монета. Единият през годините играеше лошото ченге, а другият – доброто. Това е разделение на функциите: слушайте Цветанов, за да знаете какво мисли Борисов.

Категорично съм съгласна с изявлението на Бойко Борисов, че не е опозиция, защото той наистина не се държи като опозиция в една парламентарна република. Конституцията ни не казва, че партията №1 по гласове непременно трябва да управлява. Парламентарното мнозинство се формира от 121 народни представители, които гласуват за съставянето на кабинет. Как това мнозинство е събрано е въпрос на вота на милионите българи, които не искат връщането на власт на Бойко Борисов и партия ГЕРБ.

Днес отново бяхме уведомени от Борисов, че за него е без значение дали народните представители ще напускат групата и по какви причини. След днешната среща по заповед на щуката всеки, който желае да напусне ГЕРБ, би бил корумпиран или както той го каза подкупен. Според конституцията всеки народен представител влиза в парламентарната група от парламентарна листа. Но в момента, в който не е съгласен с водената политика от дадената ПГ, може да я напусне и да стане независим. Никой няма право да изисква от народните представители да напускат НС след излизането им от дадена парламентарна група.

За големите енергийни проекти – „Южен поток“ и 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“

Категорична лъжа от страна на Бойко Борисов са всичките му думи по „Южен поток“. Трите забележки на ЕК не бяха спазени в споразумението, което подписа правителството на ГЕРБ по проекта. Единствената забележка, която беше коригирана от новия договор, е, че можем да се договаряме с други доставчици. Това стана с подписа на министъра на икономиката Драгомир Стойнев. Но, така или иначе, подписаното споразумение за газопровода накърнява националните интереси на страната и сега въпросът е в ръцете на ЕК.

По отношение на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“, единствената причина, поради която Бойко Борисов и Делян Добрев, критикуват договорката и решението на правителството на Пламен Орешарски за инвестиционни преговори, е, защото няма да се случи по тяхно време. Именно те започнаха преди две години сегашните преговори. Ако трябва да говорим за стратегически проект, при реализацията на който има последователност при три правителства, това е именно 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“. И партия ГЕРБ трябва да признае тази последователност. Тях ги боли, защото договорът няма да носи техните подписи. Това е меко казано лицемерно.

За НДК

Бойко Борисов беше заявил, че никой в България няма правото да взима по-висока заплата от него. Но през последните дни научихме за стотиците хиляди левове, взети незаконно от борда и управлението на НДК, което беше под подчинението на финансовия министър и вицепремиер Симеон Дянков. Борисов не иска да коментира. Но нека не забравяме, че това, което правеше Дянков всъщност беше поръчвано от Борисов. Говорим пак за лицемерие. Той може и да се опитва да замита следи като се разделя със свои приближени, но от последствията от управлението си няма как да се отърве. Каквито и други контравъпроси да задава, Борисов трябва да даде ясен отговор на въпроса: Кой по време на неговото управление е делегирал права на НДК да плаща космически заплати с пари на данъкоплатците?

Това беше управлението на ГЕРБ, спомням си техния лозунг: „Гарантирано от ГЕРБ“. Няма такова разделение на Дянков и Цветанов, има „Гарантирано от ГЕРБ“ и то гарантирано лично от Бойко Борисов. /БГНЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × 5 =