Мария Капон: Да разсечем възела между властта и олигархията

Дата: 06 Май 2013 Автор: http://www.vesti.bg

0
382

ГЕРБ дойде като надежда за десницата и за България, а се превърна в узурпатор, които накрая дори загуби представа къде се намира, каза в интервю за БГНЕС лидерът на ЕНП Мария Капон, водач на 16 и 17 МИР в Пловдив- град и Пловдив-област.
Вероятно ще бъдат запомнени като неуспешен римейк на управлението на Тодор Живков, реализиран от хора, които изглежда са пропуснали да разберат какво се е случило в страната през изминалите 23 години, категорична е тя.

БГНЕС публикува пълния текст на интервюто:

Приемате ли, че България е пред икономически и социален колапс и каква е причината за това състояние?
– Отдавна заявих това, а за съжаление днес се налага всички да приемем този факт и да го усетим на гърба си. Безумната финансово-икономическа политика на ГЕРБ, съчетана с рекет на бизнеса и селекция на фирми не на пазарен принцип, а на принципа „свои и чужди“, доведоха до този резултат. Да Ви припомня, че в началото на мандата още, държавата дълго време не се издължаваше на бизнеса и дори го „стимулираше“ да се откаже от част от вземанията си, за да си получи законно дължимите пари. Така междуфирмената задлъжнялост нарасна още повече. Социалният колапс дойде като естествено продължение на икономическия срив, защото не само безработните се оказаха в безизходица, но не се направиха реформи и в пенсионната, и в здравната система. Изливаха се безсмислени количества пари, които потъваха, без да подобряват състоянието на системите. Пазарна икономика с диктат не се управлява. Има няколко световни примера, в които е постигнат частичен успех, но там официално управляваха военни хунти.
– Има ли алтернатива политиката на строги икономии?
– Икономиите не са самоцел. Те имат смисъл, за да ограничат популизъм, водещ до инфлация, но в нашия случай е важно да се вдигне вътрешното потребление, да се стимулира бизнеса и иновациите, а държавата – денонощно да работи срещу монополите, от една страна, и да търси пазари за стоките и услугите ни, от друга. Дефицитът може да бъде малко по-голям, но само когато това помага за многократно по-голям растеж. Лъжата, наречена „постна пица“, стоеше красиво само в табличките, които показвахме пред Брюксел, но вътре в страната, изглеждаше като трагедия.
Бизнесът на практика през последните четири години беше унищожен. Възможно ли е той да бъде възстановен? В какви срокове и с какви средства?
– Единна народна партия има добре разработен проект, които в рамките на 15 години предвижда постоянен скокообразен ръст на икономиката. Той е базиран на сравнителните географски, икономически, демографски, образователни и природни ресурси на страната и залага акцент върху развитието на автентични за България сектори с по-висока норма на печалба. Който Ви каже, че утре ще възстанови икономиката, Ви лъже. Вероятно е хубаво да се говорят такива неща преди избори, за да спечелиш гласа на хората, но е отвратително след това да ги гледаш в очите. Затова ние даваме реалните срокове, в които, при национален консенсус, можем да постигнем едни много добри за България резултати.
– Възможно ли и да говорим за пазарна икономика там, където една група от олигарси притежава над 90% от икономиката?
– Не и не бива да говорим, а да действаме, защото тези 90% не се притежават, а са откраднати. И е работа на правоохранителната система и прокуратурата да започне операция „Чисти ръце“, за което призоваваме от 2008 г. и да разсече възела между властта и олигархията. Този възел се нарича мафия, а не пазарна икономика. В същото време държавата с нейните регулаторни механизми трябва да бъде безкомпромисна, както чрез Комисията за защита на конкуренцията, така и през ДКЕВР, така и през всички други контролни органи. ЕНП ще предложи в парламента и създаване на Интервенционна агенция, която да балансира за кратко цени, които по непазарни мотиви растат нагоре. С две думи, инструментите са различни и трябва да бъдат използвани всички заедно, за да повярват отново хората, че могат да живеят добре в рамките на естествено състезание, където са заложили труда, способностите и таланта си.
Очевидно десницата е в тежка партийна криза, възможно ли е обединение на десните в една формация или коалиция?
– Работила съм лично, за да се случи този процес, повече от 7 години и може би разочарованието от егоизма и безсилието на лидерите на старата десница, ни доведе преди няколко години до решението да създадем Единна народна партия. След като 7-8 души не могат да се разберат в София сметнахме, че е честно да дадем платформа на всички млади, десни и перспективни хора, които имат желание заедно да вървят след тази кауза. Оказа се, че е по-лесно да съберем хората, защото лидерите, както видяхте дори ден-два преди официалния старт на кампанията, продължиха да се карат. Единна народна партия се явява за първи път на парламентарни избори самостоятелно и въпреки несравнимо по-скромните ни средства, намираме път към хората с лични срещи и виждаме, че те имат нужда от това обединение. Те са добре дошли при нас. Ние сме богати с различията на хората. Нямаме желание да бъдат еднотипни или еднакво мислещи. Единни сме само в мечтата си за България и в начина, по който смятаме да я реализираме.
С какво ще бъде запомнен ГЕРБ като модел на управление и политическо мислене?
– ГЕРБ дойде като надежда за десницата и за България, а се превърна в узурпатор, които накрая дори загуби представа къде се намира. Вероятно ще бъдат запомнени като неуспешен римейк на управлението на Тодор Живков, реализиран от хора, които изглежда са пропуснали да разберат какво се е случило в страната през изминалите 23 години.
Може ли да се тълкуват последните доклади на Държавния департамент, Репортери без граница, Фрийдъм хаус, както и критичните анализи в авторитетни западни медии като публично разграничаване от политиката на ГЕРБ и по-специално към поведението на Борисов и Цветанов, които олицетворяват това управление?
– Вижте, тези организации не са във фен-клуба на Борисов и Цветанов и никога не са били. Само Борисов и Цветанов си мислеха, че когато поощрително те потупат по рамото, значи си се „уредил със Запада“ за вечни времена. Това показва дълбокото непознаване на функционирането на модела на съвременната демокрация. Може да уредиш футболен мач на „Бистишките тигри“, но не може да разпоредиш по телефона на главните редактори на западните медии да пишат само за магистрали и спортни зали. Организациите, които изброявате, знаят как да пазят авторитета си. Но по-голямата драма на ГЕРБ идва от това, че българските граждани се разграничават от тях, а най-интересното е, че скоро и ГЕРБ ще започне да се разграничава от Борисов и Цветанов. Последното може би Ви звучи абсурдно, но в противен случай тази партия ще си отиде от политическата сцена. ?
– Какви са рисковете от фалшификация, манипулация и изопачаване на изборните резултати? Какви форми на купуване на гласове срещнахте по време на предизборната кампания?
– Надявам се рисковете да са по-малки, защото всички видяха кражбата на миналите избори и това драстично отврати хората. Сега мисля, че всички ще бъдат много по-внимателни и взискателни. Отвратена съм от сумите, които се разиграват – както за рекламни кампании, така и за купуване на гласове. Наглото е, че го правят и партии, които шумно тръбят, че са срещу тази практика. Хората лесно могат да се ориентират за милионите, които се хвърлят, по броя на билбордовете, плакатите, телевизионните реклами, за да си направят сметка кой после ще вземе най-много от тях обратно към партийната или личната си каса. Охолното харчене насред тази криза и беднотията, която е налегнала страната, прилича на „пир по време на чума“. Хората нямат елементарни средства за оцеляване, едва си купуват храна и лекарства, а други се държат като усмихнати меценати на Веселин Маринов, сякаш живеят в друга страна. Всички български граждани трябва много ясно да знаят, че ако купят гласа им, са им дали пари назаем, които после десетократно ще връщат. А за съвестта лихви няма. В Деня на храбростта още веднъж се обръщам към всички, не само с името Георги – вече е Време за смелост! /БГНЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

12 + nine =