Мария Капон: Демотивацията е най-страшното, което правят управляващите

Дата: 17 Декември 2014 Автор: БГНЕС

0
308

Вчерашното решение на Бюджетната комисия показа, че никой не иска всъщност да прави пенсионна реформа, каза пред БГНЕС председателят на ЕНП Мария Капон.

Единственото, което касае държавата, е как да приватизира, национализира, конфискува личните сметки на хората от втория пенсионен стълб. Става дума за средствата, които досега бяха 5% и всеки един внася в частна и лична партида в частните фондове. Прехвърлянето им към НОИ означава в солидарната система , в общия кюп на дефицита да бъдат конфискувани парите и никой да не може да има достъп вече и да се върне обратно към пазарния механизъм на капиталовия пазар, да може да има лична пенсионна сметка. Това е допълнителната пенсия, за която пестим цял живот, за да я получим с пенсионирането си. Това беше смисълът на реформата преди години. Днес се оказва, че министър Владислав Горанов и правителството Борисов – 2 единствено се интересуват от две неща.

 Първо, след инвазията на Дянков в пенсионните фондове – казвам инвазия, защото Симеон Дянков ги накара при силен натиск да инвестират голяма част от парите си в държавни ценни книжа, което от друга страна, се явява като дълг за държавата – в момента, за да се намали този дълг, най-лесно е да се вземат от частните пенсионни фондове тези държавни ценни книжа. Т.е. така се намалява дългът на държавата. Второ – това е свеж ресурс. Парите, които са малко над 2 милиарда от общо 7 милиарда, които има в частните фондове. Дали това ще се случи, зависи от всички нас, не само от законодателството.

Всеки млад човек трябва да е наясно, че ако веднъж избере държавата и големия дефицит, бездънната яма, която, видно, не може да се напълни, това означава, че никога повече не може да има лична партида. За всички нас означава самозащита да останем в частните пенсионни фондове, така, че да гарантираме личната си сигурност, ако все още управляващите останат на това си решение в следващите дни. Защото ние виждаме как Бойко Борисов сменя своите решения, как от Катар и от Израел заема различни позиции. Дали общественото и експертното мнение ще му дадат друг поглед на нещата, или ясната нова коалиция, която се формира – коалиция зад конфискацията ще надделее, ще видим в следващите дни.

Най-тежкият ефект от конфискацията не са само парите, а е демотивацията на най-талантливите и най-предприемчивите, които плащат високите осигуровки и които искат да живеят в тази страна. Защото демотивацията им, когато им бъдат сложени парите в бездънната яма, наречена НОИ, означава, че те няма да имат културата и желанието да плащат повече осигуровки изобщо. Тъй като в НОИ всеки, когато се пенсионира, има таван, както на осигуряването, така и на пенсиите. Какво ще се случи с допълнителните осигуровки? Реално допълнителното пенсионно осигуряване означава да влезеш в „тавана“. Ако влезеш в “ тавана“, не получаваш нищо повече. Демотивацията е най- страшното, което правят управляващите. /БГНЕС

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 + 11 =