Мария Капон: Днес България е изправена пред нужда от истинско съединение

0
291

България има своите съединителни актове през годините, но това е най-истинският, най-историческият. Днес влизането на България в Европейския съюз и в НАТО е още едни важен акт – на по-голямо съединение и мечта, заяви в интервю за „Преди всички“  на БНР Мария Капон.

„Съединението е истински наш акт, който сме направили въпреки всички останали, въпреки великите сили, без да се интересуваме как бурно ще реагират след това, за да ги принудим да следват нашия път – пътят на националната ни идентификация, пътят на желанията ни, пътят на мечтата и на каузата на стотици хора“, каза тя.

Съединението ясно показва, че хора, които са се противопоставяли помежду си в определени политики, са могли да бъдат заедно в определени искания, каза още Капон и подчерта, че сега България е изправена пред нужда от истинско съединение.

„Днес самите хора са разединени. Всеки гони собствената си кауза по някакъв начин, без да се гледа към голямата кауза, но когато с Евгени Кирилов правихме подписките в ЕП за освобождаването на медиците в Либия, нямаше никакво значение, че той е от БСП и от ПЕС, а пък аз бях председател на българската делегация от Европейската народна партия, защото това беше национална кауза. Днес сме изправени пред това да има нужда от истинско съединение, много по-голямо от личните каузи. Важни са обаче хората, които ще поведат народа. Дали това е възможно е големият въпрос, който трябва да си задаваме“.

ТУК можете да чуете интервюто на Ирина Недева и Михаил Миховски с Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 × three =