Мария Капон: Енергетиката е сферата, в която най-бързо се виждат олигархичните зависимости

Дата: 09 Ноември 2014 Автор: EНП

0
296

Станахме свидетели на програмна декларация, в която се съдържат пожелания и лозунги, а не политически предложения и програмни намерения. В документа се съдържа доброто бъдеще, което ни очаква, след като ни посети Дядо Коледа, без да сме лишени от съмнението, че това ще бъде Дядо Мраз. Но кого са ни подготвили, ще научим още тази зима… За мен, като председател на Единна народна партия и член на ръководството на „Десните“, е загадка какви мерки са предвидени, за са се освободи страната от руските монополни позиции в областта на течните горива, в областта на газа и в сферата на ядрената енергетика? Дори като пожелание… Кой ще следи с кого играе карти министър-председателят и как това се отразява на пазара с горива у нас? Кой ще следи г-н Танов и г-н Лукарски? Подозирам, че това не е включено в коалиционното споразумение. Това каза Мария Капон по време на пресконференцията на Коалиция „Десните“ днес.

Според нея е очевидно, че има убедителен консенсус за строежа на „Южен поток“ в България, като от уважение се казва – „по европейските правила“. „Наясно ли са управляващите с цената на проекта и дали той е изгоден за България, независимо от правилата? Има ли нужда от газ в страната или и в момента го получава от същия източник? Не се ли отчита проекта като форма за рекет и натиск над Украйна, която се опитва да излезе вън от орбитата на влияние на Москва или това е естествена цел на т.нар. „проевропейско правителство“? Така ли подкрепяме разширяването на европейското пространство и зона за сигурност?“, попита Мария Капон. По думите й единственото конкретно декларирано обстоятелство е преразглеждане прозрачността на търга по строителството на тръбата на наша територия – това е знак, че на проекта се гледа като даденост, свършен факт; и се преразпределят фирмите за строителство, според влиянието на новите-стари управляващи.
„Обявеният приоритет за удължаване на живота на 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ „Козлодуй“ е смешен, защото това бе заявен първо от Станишев, после от Борисов, после и от Орешарски… и вече се работи по него. Това старо и преписано домашно не дава отговор на въпроса за диверсификацията в ядрената сфера. Ние, „Десните“, внимателно ще следим какво се случва в сектора, с особена чувствителност за стратегическите интереси на страната. Енергетиката е сферата, в която най-бързо се виждат олигархичните зависимости, а те стоят и към момента непокътнати“, каза още председателят на ЕНП.
Според Мария Капон измяната на ценностите се състои не просто във факта, че си влязъл в кабинет с подкрепата и съдружието на отявлени комунисти, с хора, доносничили на ДС и с ксенофоби, а и когато не споменеш и дума в програмния документ на кабинета за провеждането на политика „Чисти ръце“. „Слушах дълго предизборните упражнения на колегите от Реформаторския блок по въпроса и си дадох дума да не споря по тази тема, защото за обществото е важно тя да се случи, независимо с чии усилия. Като човек със скромната претенция да съм очертала тази необходимост от трибуната на Народното събрание още през 2008 г., се надявах да не я забравят в брачния договор, но уви – няма и следа за подобна операция в пропитото от корупция българско общество. Защо – предстои да разберем“, каза още г-жа Капон. „Беше ни пробутано за голям успех, че са се споразумели идеологически несъвместими множители в уравнението на властта. Несъвместими и според Жозеф Дол. Целта била постигане на стабилност. Какво означава стабилност в една бедна, болна и корумпирана страна – означава съхранение на състоянието. А ние смятахме, че целта на Десницата е промени – радикални и категорични – за да излезем от тинята на олигархията и открадната демокрация. Явно се борим за различни неща. Ние ще продължим да се борим именно за това, защото не можем да си позволим да лъжем хората“, заяви още председателят на ЕНП.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

fifteen − three =