Мария Капон: ЕС трябва да покаже своето лидерство

0
418

mcappone-29062016ЕС трябва да покаже своето лидерство, че това не може да продължава – някой да рекетира всички страни в ЕС. Европа има своите големи предимства. Това е един голям и богат пазар, не може да искаш само икономическите приоритети от този пазар, а да не разбираш, че ценностите са общи. Това каза в предаването „Тази сутрин“ Мария Капон. Според нея Камерън днес не иска да започне процедурата по чл. 50.

Германия и Франция са основа на ЕС, създателите, Великобритания се присъединява впоследствие, имало е ЕС преди тях, ще има и след тях.

ЕС е единствената общност, която е толкова силна, която е жив организъм. Тя е създадена заради ценности. ЕС ще излезе единен и се надявам да видим лидерство, коментира Мария Капон:

„От тук нататък е важно да има ясни действия и да се вземат реформаторски мерки за самия ЕС. Това е дипломатически анонс към останалите страни от ЕС и за това какво ще се случи с общия пазар.“

„Брекзит беше краят или началото на един процес, който беше създаден от популисти и от демагози. Да се връщаш към миналото и към някаква историческа гордост без да прецениш какви са последствията за вбъдеще може да доведе до това. Референдумите са за демагози“, каза още Мария Капон.

По думите й дали английският език ще продължи да бъде официален не е най-големият въпрос.

„Във Великобритания хората не могат да разберат какво се случва, но елитите, които знаят какво са пазари, виждат накъде вървят нещата. Това не е процес, който ще стане от днес до утре“.

Видео от участието на Мария Капон можете да гледате ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nine + 2 =