Мария Капон: Изграждането на АЕЦ „Белене“ се равнява на 4 пъти фалит на държавата

Дата: 24 Януари 2013 Автор: http://e-79.com

0
334

Гражданите да гласуват на референдума призова председателят на Единна народна партия – Мария Капон. Опасностите, които крие построяването на АЕЦ „Белене“, колко ще струва това на държавата и от къде България ще намери 20 милиарда лева, коментира лидерът на ЕНП в Благоевград.

Реализирането на проекта АЕЦ „Белене“ се равнява на 4 пъти фалит на държавата. Това заяви на пресконференция в Благоевград председателя на Единната народна партия – Мария Капон. Цената от 22 млрд. лева, който трябва да заплати България за изграждането на централата е непосилна, смята Капон. Освен, че централата излиза изключително скъпо на България, реакторите представляват остаряла технология, която не гарантира сигурност.
„92 – това 92 накрая означава, че реакторите са 92 година. И всякакви лъжи, от страна на Румен Овчаров, че реакторите са поколение 3+ са абсурдни, защото през 2008 година не съществува, на който и да е пазар поколение 3+ реактор. Времената се промениха и трябва да има много по-сигурна технология“, каза Мария Капон – председател на ЕНП.
Ситуирането на ядрена централа на земетръсна зона, каквато е Белене, означава, че трудно ще се намери застраховател, който да обезпечи евентуални ядрени инциденти. От ЕНП предвиждат почти 100% зависимост от Русия при изграждането на АЕЦ „Белене“.
„Реакторите са руски … какво оставиха на нас, само бетона ли?“, пита Капон
„И без АЕЦ „Белене“ България е обезпечена от гледна точна на енергетиката през следващите 20 години“, заяви Капон.
От Единна народна партия заявяват, че с всички нови системи, Козлодуй е една от най-модерните централи в света. Мария Капон призова всички граждани в неделя да гласуват на референдума и да кажат „Не“ на ограбването на България.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

four × 1 =