Мария Капон: Използването на фискалния резерв от ГЕРБ за финансиране на европейски проекти е своеволие

Дата: 22 Юни 2011 Автор: Радио К2

0
259

„Най-важно е да бъдат изплащани европейските проекти. Важно е обаче каква е сумата от резерва, която се използва за финансиране на европейски проекти и в какъв срок тези пари биват връщане. Трябва да има една допълнителна и преходна разпоредба в държавния бюджет, в която ясно е записано, че в рамките на три месеца може например до 800 млн. от Фискалния резерв, тогава, когато той не пада под 4.5 млрд., да бъдат отделени за финансиране на европейските проекти.” Това каза председателят на ЕНП Мария Капон в интервю за радио К2.

Тя допълни: „Решението да бъдат използвани тези пари за краткооборотни средства не е толкова лошо. Но това не може да се случва по начина, по който го прави ГЕРБ. Трябва да се отговори на въпроса – ако не се изплати целият проект, то откъде ще бъде попълнен фискалният резерв? Трябва да се каже, че това ще е от приходите на националния бюджет. Случващото се в момента е своеволие от страна на ГЕРБ”.

Капон обясни за слушателите на Радио К2, че от Фискалния резерв е бил попълнен бюджетът и не всички средства са отишли по европейските проекти. Тя вижда проблема в това, че няма нормативна база и механизъм, по който да бъде избиран кой проект ще бъде съфинансиран или в кой проект ще бъдат използвани оборотните средства на Фискалния резерв. „Това като управленско решение ме кара да мисля, че ГЕРБ са разбрали колко тежък удар понесе икономиката, когато не разплатиха в началото на мандата си задълженията на държавата към големи фирми. Те сега се опитват да съживят икономиката чрез тази мярка – да не спират инфраструктурни проекти.” Капон признава, че е била един от най-големите критици на Тройната коалиция, но твърди, че ГЕРБ са изхарчили парите от фискалния резерв, без да е ясно какво се е случило с тях. Тя определи като своеволие идеята да се редуцират задълженията на държавата към частни предприемачи, която бе наречена „данък криза”. „Над 600 млн. не са изплатени на фирми. Когато държавата използва такива механизми, това изключително демотивира субектите в икономиката да плащат данъци”, заяви тя.

Относно вота на недоверие Капон коментира в ефира на Радио К2, че Единната народна партия има експертен екип, който е изготвил т. нар. „Визия 15” за „рестартиране” на българската икономика. „Икономиката ни е в колапс. След икономическата депресия ние влязохме в национална депресия. Тя е и социална, хората са обезверени и уморени от всичко, което се случва. Ние имаме своите ефективни мерки, така че част от икономиката да бъде стимулирана и тя да заработи. Например 4 млрд. инвестирани средства за саниране на всички панелни жилища в страната ще доведат до 50 000 устойчиви работни места, около 1 млрд. ще се върнат обратно в държавата от данъци, а това ще направи около 800 000 български граждани с нов стандарт на живот. Давам го само като една основа на политика, която закъсня с 20 години. България трябва да намери своята рецепта, за да има скокообразен растеж, за да не останем в нищета, най-бедната държава в ЕС”.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

three + 3 =