Мария Капон: Имаме две черни каси в парламента

0
62

Така наречената черна каса имате предвид в парламента.

Това беше първото ми действие, като народен представител. За шок и ужас, когато влязох в Народното събрание, в края на първия месец стана ясно, че депутатите получаваме някакви пликове с пари, на които не се подписваме. Аз, разбира се, отказвах да взема, защото това са тези две трети, които ни се полагали по правилник, но са безотчетни върху работната заплата, за да се плащат едни много важни разходи, а именно сътрудници, експерти… Но разберете, че няма как народният представител да е извън закона, защото, за да наемеш сътрудник, трябва да му плащаш осигуровки, на него трябва да му тече трудов стаж… Това е нормалното изискване…

Не случайно Ви попитах кога се случва това действие

Това се случи още в края на 2005г. През 2005г., още след като започна мандатът ми на народен представител, аз поисках писмено от Националната агенция по приходите
да ми даде становище как трябва да се отчитат, на какво основание са… И тогава ясно беше записано, че те всъщност са безотчетни и за тях това също е странна реакция от страна на Народното събрание.
Разбира се битката ми продължи до 2009г. Докато бях в Народното събрание
на всеки бюджет, при всяко гледане на данъчни закони, в Закона за облагане на физическите лица попълвах един текст – ако не ни е срам да запишем, че тези доходи са необлагаеми за депутатите, тоест поне законово това да е оформено или в Правилника предлагах промяна, която беше логичната промяна, че народните представители
трябва да ги отчитат. За да мога самата аз, знаете, че бях и председател на българската делегация в Европейската народна партия в Европейския парламент. Там се запознах с правилата на европейско ниво, знаете, че всеки евродепутат има средства, които са отпуснати за сътрудници, ясно е, че договорите се представят с тези хора в самия Европейски парламент. Има пълна отчетност.

Но за разлика от България, там са целеви. Тоест …

Те са целеви и тук са целеви. Нека да кажем, че в рамките на Правилника на Народното събрание са записани, че тези две трети върху заплатата на народния представител са за сътрудници и за експерти. Аз ви задавам въпроса – след като в онзи период започна при мен работа едно момче след студентската скамейка, какво да му кажа? – Ти ще работиш на черно при народния представител, който прави законите и изисква в страната те да се спазват и да се прилагат, и трябва да е критерии за морал, и за спазване на правила. Имах приемна със сътрудници в Пловдив – две млади момичета също завършили току що образование – какво да им кажа на тях? Започна моята битка как да ги осигурявам и как аз, като народен представител, като физическо лице, да плащам на тези хора социално осигуряване, за да могат да имат трудов стаж, да имат доказателство, че те са работили за мен и да мога да ги впиша както в интернет сайта си, така и официално да се знае, че това са моите сътрудници.

Моля Ви да обясните защо казахте „черни каси“ и какво означава.
Какво означава чл.12 от Правилника, който
разпределя двете трети първо на парламентарната група и оттам се дават на всеки депутат в пликче, тоест означава ли това, че е възможно част от тези пари да отиват към партиите?

Нека да кажем ясно – те се полагат на депутат, а депутатите вземат решения в парламентарните групи каква сума от тези средства – в някой парламентарни групи беше 20%, в други 30%, в други 50% – остават за касата на парламентарната група. Тоест имаме две черни каси. Веднъж – средства, които са на самия народен представител, които са безотчетни и втори път – процентът, който остава за парламентарната група, който стои в една каса и се развява в едни чували и торби, тъй като парламентарната група няма собствена сметка, така както е – пак правя аналогията – в Европейския парламент всяка парламентарна група има бюджет. Урегулирането показва, че нито съветниците, нито експертите на самите парламентарни групи, нито съветниците и експертите към самата парламентарна група са официално заплатени, защото тези документи не се отчитат. От друга страна – народните представители могат да правят каквото си искат с тези пари. Затова и днес, в сайта на Народното събрание може да видите нещатните сътрудници, може да видите щатните към парламентарни комисии, които се заплащат от Народното събрание и са на щат, но всъщност истинските експерти, ако има такива, те се плащат на черно. Ще ви кажа как реших аз този проблем след няколко месеца на сриване на системата или опитване да разбера как да регистрирам сътрудниците си. Това стана като аз, като народен представител, се регистрирах като работодател, тоест по физическото си лице направих Булстат. Самата аз. И съм го казвала от парламентарната трибуна, защото на Булстата си завеждах сумата, давах отчет, изплащах осигуровки през този Булстат и ги водих реално на трудов стаж.Това е прецедент.

Това е видно и от националната агенция, по плащанията. Но нека да обясним още веднъж. Значи първо – тези пари не се облагат данъчно. Така ли е?
Точно така. И след това не се отчитат. Второ – парламентарната група
решава какво да … Взема процент, част от тях, по решение на народните представители от самата парламентарна група

Да, така наречената лепта. Всеки един депутат е длъжен да остави
част от тази сума. Отиват ли тези пари в партийните централи?

Не мога да ви кажа. Аз много за кратко бях част от парламентарната група на ОДС. С тези средства обикновено парламентарната група плащаше и букети цветя, ако трябва и подаръци купуваше или вземаше решението да си прави банкет. В повечето случаи голяма част от тези пари не отиваха обратно в централите. Но имайте предвид,
че ние бяхме малка парламентарна група и то, коалиционна. И средствата не бяха толкова големи, докато на управляващите тогава от БСП, средствата на месец, които оставаха в парламентарната група бяха 40 – 50 хиляди лева.

Това, като проценти, колко е?

Ами не мога да кажа със сигурност дали даваха по 30% или по 20%. В парламентарната група на ОДС беше 20% лептата.

Линк към видеото в Youtube: https://bit.ly/3fWQ5wj

Източник: БНР https://bit.ly/3hAqGZQ

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − fifteen =