Мария Капон: Има криза на политическата легитимност на тази власт

Дата: 10 Декември 2015 Автор: БНР

0
396

„Историческият компромис“ бе направен още в деня, когато Реформаторският блок влезе във властта, а не когато през лятото събраха 180 подписа. Да смяташ, че мафията ще се самонакаже е илюзия или просто имаше желание за власт. Днес вече за всички е ясно това, което Единна народна партия повтаряше многократно – че не можеш да правиш реформа, заедно със собствениците на статуквото“. Това каза председателят на Единна народна партия Мария Капон в интервю за БНР. Според нея разминаванията в Реформаторския блок показват не организационен дефицит, а морални разлики в ценностната база. „Това е характеристика на механичните сборове. Хората от протеста бяха излъгани жестоко и се наложи да преглъщат всички компромиси. Дори бюджетът е ляв, а премиерът играе мач и настоява за вдигане на данъци“.

Подкрепата на ДПС става основна опора на властта и винаги е била, но е илюзия да се смята, че Борисов и избирал между Пеевски и Христо Иванов, каквито коментари четох, каза още Мария Капон. „Борисов е пряк участник в назначенията в съдебната власт и никой не бива да го смята за подведено „добро момче“ или за някого, когото „държат“. Това е наивно“.

Председателят на ЕНП подчерта още, че в кабинета няма нищо реформаторско и не е имало. Той се крепи на милиардни заеми. Европейските проекти са превърнати в култ, общините са принудени да ги съфинансират, а нямат пари и Борисов ги кара да вдигат данъците. Чужди инвестиции няма. „На топло“ във властта днес са Асен Гагаузов, Румен Овчаров, Петър Димитров, а Румен Петков и Първанов са коалиционни приятели на фалшивата дясна власт. Колко по-крещяща трябва да е измамата?“, попита Мария Капон. По думите й стабилността на кабинета е превърната в основна опорна точка на платените агитатори на кабинета. Като погледнем Европа – най-стабилен е Путин, това ли искаме? Дори да няма криза на математическото мнозинство, има криза на политическата легитимност на тази власт“, категорична бе лидерът на Единна народна партия пред БНР.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

twenty − 2 =