Мария Капон: Контрабандата работи с властта и подготвя следващите управляващи

Дата: 21 Юни 2011 Автор: Агенция КРОСС

0
259

Контрабандата винаги се е местила от власт на власт. Тя винаги работи с тези, които са в управлението и подготвя следващите. Това заяви пред Информационна агенция КРОСС Мария Капон, председател на Единна народна партия /ЕНП/.

„Ако гледаме приходите в бюджета, ако видим късовете цигари, ако погледнем фиктивния износ и намалението на проходите от определени фирми за горива само за миналата година, трябва да кажем, че има държавна протекция над контрабандата. Няма политическа воля, има воля за PR”, категорична е тя.

От ЕНП ще изнесат данни за корупцията на пресконференция „Контрабанда, „спестени” акцизи и данъци ще финансират изборите”.

Подготвили сме една доказателствена част за това какво се случва с контрабандата в страната, какви са нейните потоци. За това как тя влияе върху проходите в бюджета и как всъщност ги колабира, въпреки отчетите на министър Дянков, че Агенция „Митници” работи много добре, обясни Мария Капон.

„Контрабандата не е само с цигарите и фалшивите бандероли на алкохола. Контрабанда е и фиктивният износ, а това е престъпление, измама. Тук можем да говорим за сивата икономика при бизнеса със скрап, която също е свързана със злоупотребите по време на избори, особено местни. Част от т.нар. скрап-мафия финансира изборите”, каза още председателят на ЕНП.

По отношение на спестените акцизи, които също са част от темата на пресконференцията Мария Капон обясни, че това са парите, които са изпрани през контрабандата и извадени от нея, се използват за финансирането на цели икономически структури. „Тези структури след това влияят при избори, особено при платените гласове”, посочи тя.

Според Мария Капон, решението да се ползват оборотни средства от фискалния резерв за изплащане на пари по европроекти е добро. Проблемът обаче е в липсата на нормативна база. „Използването на средства от резерва с тази цел може да се случи само тогава когато има нормативна база, а не когато е казал премиера”, обясни тя.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 − 7 =