Мария Капон: „Няма по-голяма сила, с която да можеш да промениш живота на хората от политиката

Дата: 22 Юни 2009 Автор: ЕНП

0
274

За съжаление, тази сила е точно толкова дяволска, ако я използваш за кражба

В предизборната си кампания за мажоритарен кандидат на Пловдив – област с номер 1  Мария Капон залага на личния контакт с хората, които вече достатъчно я познават след четири години активна парламентарна дейност. След няколко такива срещи вече е сигурно, че те със сигурност я свързват с редица сериозни битки и защитата на важни за мнозина каузи, в личен разговор обикновено споделят как те са се отразили на тях самите или на хора от тяхната среда. Чрез импровизиран въпросник, попълнен вече от над 400 души в първите дни, става ясно и доколко хората наистина се ориентират в политическата и дейност.

„Няма по- голяма сила, с която да можеш да промениш живота на хората от политиката- казва Мария Капон. – За съжаление, тази сила е точно толкова дяволска, ако я използваш за кражба.” Тези думи се потвърждават от отговорите в анкетата, които в голямата си част – над 70% посочват корупцията като най- наболял проблем в страната. Малцина обаче вече помнят, че точно Мария Капон стои зад стартирането на операция „Чисти ръце” в управлението на държавата и че точно тя, още в първата си година като народен представител се опита да се пребори с „Черната каса” на Парламента и настояваше за ограничаване на представителните разходи на властта. Икономиката в условията на криза също е в топ-класацията на посочените от хората наболели проблеми. Мария Капон е автор на многобройни предложения при изготвянето на годишните бюджети по време на мандата, но най- сериозно хората я свързват с отпадането на задължителната регистрация по ДДС на дребните търговци на цигари, с което бе спасен поминъкът на над 30 000 семейства. Тя бе и народният представител, прокарал в дневния ред на Парламента предложението на пенсионери от Пловдив за преизчисляване на пенсиите. Здравеопазването ни е особено болна тема за около 180 от попълнилите анкетата, повечето от тях свързват името на Мария Капон с битките и в тази област. Тя допринесе за разрешаването на проблема с инсулина съвсем наскоро, след като внесе заедно с Антонела Понева предложение за нов начин на изчисляване на цените на лекарствата и това даде възможност вече да се преговаря успешно с датската фирма „ Ново Нордиск”, което беше особено важно за 50 000 диабетици в страната, особено за децата. Друга нейна дейност е свързана с лекарствата за онкоболни, с изключително скъпото лечение за редки болести, за хората в неравностойно положение.

Тазгодишните парламентарни избори предлагат нов начин за упражняване на вота, който бе уточнен буквално в „ 12 без пет” в Парламента и доста неясноти останаха. Това се вижда от отговорите на въпроса в анкетата дали хората знаят, че могат да гласуват едновременно и за партия, и за мажоритарен кандидат, тоест в две листи. Механизмът е разбираем за малко повече от половината отговорили, останалите все още мислят, че партийната оцветеност на пропорционалната листа е задължителна и за мажоритарния вот. Явно този момент има нужда от разяснение, а това се вижда не само от попълнените въпросници, а и от десетките лични срещи на Мария Капон, мажоритарен кандидат за област Пловдив с номер 1 с хора от региона.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

18 − 16 =