Мария Капон обвини ГЕРБ за похарчените пари за борба с бедствията

Дата: 18 Април 2013 Автор: www.blitz.bg

0
239

Всички забравиха 122-километровият ураган, който премина над Габровска област. Загина един човек и бяха нанесени щети за милиони левове. Стотици домакинства бяха засегнати, но управлението на ГЕРБ ги остави безпомощни пред бедствието, твърди Мария Капон. Според нея, само за първите два месеца на годината Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, подчинена на вицепремиера Цветанов, разходва 65% от срествата за подпомагане на хората, предвидени за цялата 2013 година.
Това се случва само за две заседания на комисията – на 11 и 26 февруари са гласувани 45 671 657 лв. Шефката на Единна народна партия вижда в такова решение очевидно желание средствата да се разпределят към близките до властта общини максимално бързо, без да се мисли какво ще се случи, ако до края на годината се проявят други бедствия и спешни разходи за възстановяване на щети.
Политика от типа „След мен потоп“ е меко казано безотговорна и поставя на дневен ред въпроса за рационалното харчене на държавни средства. В рамките на служебния кабинет тази комисия вече не може да заседава, защото министърът на вътрешните работи не е с ранг на вицепремиер, твърди Капон.
Заради тази управленска неграмотност на ГЕРБ и приетия Вътрешен правилник на комисията, стотици семейства не могат да получат предвидените при бедствия помощи.
„На този фон, използвайки нещастието на хората и злоупотребявайки с хуманитарна организация като БЧК, партия ГЕРБ раздава дарения в община Габрово от партийната си субсидия“, каза Пенчо Килиджийски – водач на листата на ЕНП в Габровска област.
Без никакво законово основание, хората включени в списъка, при отказ да получат пари, трябва да подпишат Декларация за отказ.
„Излиза, че като управляващи, не могат да помогнат на хората в Габрово, но като представители на партия, ГЕРБ щедро раздават предизборно милосърдие“, заяви още председателят на Единна народна партия Мария Капон. По думите й действията на ГЕРБ са неморални на фона на човешката трагедия, сполетяла габровци.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

4 + twelve =