Мария Капон: Отстраняването на министри е признак на управленска паника и немощ

Дата: 18 Февруари 2013 Автор: ЕНП

0
239

Жертването на вицепремиера Симеон Дянков не решава никакъв управленски проблем. Хвърлянето на все по-големи съчки в огъня грее единствено левицата, когато това не е съпроводено със заявка за реформи и ясни мерки за излизане от кризата. Така председателят на Единна народна партия Мария Капон коментира оставката на финансовия министър Симеон Дянков.

„Устойчивата бедност, която беше повод за самохвалство, изби в протести по улиците, но за съжаление отстраняването на министри е по-скоро признак на управленска паника и немощ, отколкото на решителност за справяне със ситуацията“, допълни Мария Капон. По думите й по време на целия мандат демонстрирахме измамна стабилност, която беше забелязана дори от Европейската комисия. Бизнесът, който генерираше стотици хиляди работни места, беше смачкан от забавени плащания, корупция и административни процедури. Падането под летвата на фискалния резерв, за което предупреждавахме отдавна, е факт. Натрупването на външен дълг и ежемесечното генериране на вътрешен дълг увиснаха с непосилна тежест на шията на държавата. Последствията от тази политика тепърва ще излизат на бял свят, твърдят от икономическия екип на Единна народна партия.

Борбата с монополите и олигархичните кръгове беше ангажимент на цялото правителство, начело с министъра на финансите, но подкрепен от министъра на вътрешните работи и с общата политическа воля на премиера. Нищо такова не се случи, с изключение на един кратък епизод, в който сякаш погрешка беше направен опит за разбиване на монопола на „Лукойл“ и отнемане на лиценза на компанията, заради господстващо положение в областта на течните горива. Малко по-късно този министър беше отстранен и с това се изчерпват всички официални и неофициални опити на кабинета за борба с монополите.

Единна народна партия призовава правителството за открити и решителни действия в рамките на остатъка от мандата срещу окупацията на пазарни ниши от отделни политико-икономически субекти, а ако не намира воля и мъжество за такива, да подаде оставка пред Народното събрание.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eighteen − 13 =