Мария Капон: Очаквам оставката на министър Даниел Митов

0
518

Българското правителство демонстрира изключително безсилие във външната си политика и в способността си да отстоява националните интереси при номинацията и лобирането в полза на българския кандидат за генерален секретар на ООН. Двойнствената позиция на членове на кабинета подсказват лутане, объркани приоритети и желание да се угоди на всички, освен на българския национален интерес, заяви Мария Капон от Единна народна партия.

В рамките на изминалите пет гласувания, на които не присъстват, не се явяват и не се оценяват кандидатите, а се гласува за определената държава, съобразно кампанията, провеждана от определената държава, смятам за логично и естествено да бъде поискана оставката на външния министър Даниел Митов, заяви Мария Капон. Той и екипът му носят отговорността за провеждане на кампанията на българската кандидатура и нейния успех. Оценката на министър-председателя трябва да бъде съотнесена към дейността на тази група и това политическо лице, което носи отговорността за представянето на страната ни. Простата логика показва, че един и същ кандидат се оказа както на 5-то, така и на 3-то, така и на 6-то място. В този период не се е променила нито неговата биография, нито дипломатическите му качества, нито други характеристики на личността, която беше издигната. Очевидно проблемът е в кампанията, или в антикампанията произлища от среди близки до управляващите или от самите управляващи.

Липсата на консолидирана позиция отново е вина на българското външно министерство и персонално на външния министър. Премиерът Борисов изтъкна усилията, които той лично е положил, но не чухме нищо в рамките на изминалата половин година за усилията на българското външно министерство и респективно за неуспеха, както каза премиерът Борисов, на българската номинация. Очаквам ясно поемане на политическа отговорност, а не прехвърляне на артикулираната вина извън рамките на отговорността на държавата и нейните официални представители, каза още Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

3 × five =