Мария Капон пита Станишев има ли политики за защита на българската захарна промишленост…

Дата: 01 Април 2009 Автор: ЕНП

0
359

Мария Капон пита Станишев има ли политики за защита на българската захарна промишленост в условията на икономическа криза

Лидерът на ЕНП Мария Капон внесе в парламента актуален въпрос към премиера Станишев. В него се казва:

На 30.09.2009 г. приключва временната мярка в сектор „Захар”, осигуряваща автономна квота за внос на бъргарските рафинерии. След тази дата българските заводи няма да могат да доставят необходимата за работата им суровина, поради факта, че рафинериите от „старите” страни членки на ЕС са „блокирали” с дългогодишни търговски споразумения продукцията на държавите по различните традиционни квоти като CXL, ACP/India, LDC и т.н.

Проблемът с осигуряване на суровина за нашата индустрия остава все още нерешен въпреки проведените на 16.10.2008г. и на 03.02.2009г. срещи в Комисията с експерти и директори, от една страна, и представители на българската и румънска захарна индустрия и висши представители на изпълнителната власт (заместник министри в ресорните министерства на България и Румъния), от друга.

С оглед на гореизложеното, както и поради факта, че сроковете вече са изключително кратки, Ви питам:

    1. Планирате ли да поставите за обсъждане този жизнено важен за българската захарна промишленост проблем по време на срещата Ви с еврокомисар Мариан Фишер-Боел през април 2009 г.?
    2. Как смятате да запазите националния интерес, осигурявайки защита на родното производство по време на задълбочаващата се икономическа криза?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

nine − 5 =