Мария Капон: Политиците са виновни за тази бедност

Дата: 26 Октомври 2013 Автор: БГНЕС

0
322

В българската политика имах невероятния късмет да работя с един от най-големите учители по демокрация, Стефан Савов. Той казваше: „Пазете парламентарната република, няма нищо по-важно от нея“. Изборите реално не промениха нищо за хората и всички ние разбрахме, че не сме представлявани.

Това каза лидерът на Единната народна партия Мария Капон, която е един от участниците в осмия семинар на Школата за демокрация.

Парламентарната република означава решенията на Народното събрание да се взимат от хора, които представляват народа. Няма парламентарна група, която да защитава демократично мислещите хора. Те представляват основно тези, които плащат за изборите, заяви Капон пред младежите, дошли да участват в школата.

Говорим за криза от национален мащаб, говорим и за морална криза, нервите на обществото са оголени. Голяма част от тези, които не сме представлявани искаме промяна и изхвърляне на олигархията, и мафията извън държавата. През 2008 година от парламентарната трибуна казах, че трябва да има обществен процес „чисти ръце“. Гражданското общество иска операция „чисти ръце“, подчерта Капон. Тя е убедена, че борбата с мафията не може да мине през левицата, а ще мине през истинската десница.

„Трябва да бъдем реалисти, заради бедността хората не се интересуват от това, което се предлага. Хората са толкова бедни, че се интересуват само от това кой колко ще им даде и това използват комунистите в предизборните кампании. Интелигентният достъп до промяната на системата изисква време, което да мине. Всичко, което се случва в София бавно и постепенно ще стигне до всяка една точка на страна. В малките градове хората не излизат, защото са зависими от държавата и общината. Политиците са виновни за тази бедност. Бедността доведе до това хората да не се интересуват от ценности“, коментира още тя.

Капон коментира и резултатите от референдума за „Белене“. „Хората нямаха желание да отидат да гласуват за референдума за АЕЦ „Белене“, защото смятаха, че нищо не зависи от тях“, заяви тя и добави: „Много се надявам в следващите няколко месеца да стане ясно, че проектът „Белене“ е необратим за България и че няма как той да се случи“.

Все още не съм сигурен доколко ще бъдат успешни протестите, знам, че в една демокрация резултатите от изборите са нещо, което трябва да се уважава. Това заяви германският социолог и един от основателите на Школата за демокрация Вулф Броке.

„Без избори няма демокрация, но демокрацията не се състои само в избори“, подчерта Броке. „Едно правителство трябва да бъде и стабилно и свободно. Правителството трябва да може да се опре на голям процент от народа си. Наблюдаваме след промените една голяма дистанция между правителствата и народа“, добави той. „Българският народ е като една жена, която не може да си намери мъж и човек се пита причината в жената ли е, тя капризна ли е, има ли много високи изисквания към бъдещия си мъж, а може би причината е в мъжете. Ясно е, че „жената България“ трябва да си намери мъж, но да се надяваме, че ще дойде моментът на щастливия брак“, каза още той.

ВИДЕО ОТ ИЗКАЗВАНЕТО МОЖЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 × 5 =