Мария Капон пред „Търговски вестник“: Необходими са предсрочни избори

Дата: 23 Май 2011

0
216

Политическа социална мрежа.
Всяка една модерна партия представлява своеобразна социална мрежа. Тя по никакъв начин не размива левите, десните или центристките възгледи. Просто се създава среда за друг начин на комуникация и обмен на идеи и експертиза. Българското общество е атомизирано и в голяма степен виртуалното общуване замества митингите от началото на демокрацията, но това е само на ниво обмен на идеи и споделяне на възгледи.

Формата на протест, която се съдържа в едно масово, лично присъствие все още не може да бъде заменена от интернет. Социалната мрежа има голямото предимство политика да се прави хоризонтално и това за мен е изключително вълнуващо, защото винаги имаш възможност да чуеш и отсрещната страна. Дотук политиката винаги приличаше на купол – една говореща глава и хиляди, които я слушат. Днес на практика всеки може да бъде генератор на идеи, генератор на послания и в същото време консуматор на такива. Затова смятам, че няма замяна на една формула с друга, а по-скоро симбиоза и модернизация на един модел, който не променя ценностната система, която носят различните хора, а променя начина, по който общуват, възпроизвеждат и създават мнение.

Какво ще се случи у нас на изборите?
На изборите се надявам гражданите да дадат много ясен знак срещу политиката на популизма и безхаберието. Да дадат сигнал, че не искат никой да се подиграва с парите и доверието и „танцувайки” в общественото пространство като фалшив медиен герой. Не съм аз този, който може да отгатне кой ще бъде президент, но се надявам да е човек, който има ясно виждане за националните приоритети, и който няма да се спотайва зад високите стени на институцията, а ще казва мнението си ясно и навреме. Колкото до предсрочните избори сигурно по-лесно ще ви отговорят политическите анализатори, а не политиците, защото аз все пак съм страна в този процес. Но, ако има естествена обществено-икономическа логика то отговорът ми неминуемо ще бъде – да, трябва да има предсрочни избори, защото страната ни е затънала в тежка депресия и целият дребен и среден бизнес е пред фалит, а това са основните субекти, които пълнят хазната. Колкото по-рано, толкова по-добре. Абсолютна лъжа е, че няма алтернатива. И затова видите ли, от нямане на къде дайте ще си оставим сегашните. В страната все още има много грамотни и съвестни хора, които знаят какво трябва да се прави и как трябва да се управлява. Аз познавам мнозина. Голяма част от тях вече са под знамената на Единна народна партия.

България е на дъното на класацията за конкурентоспособност.
Успехите са свързани най-вече с политическата риторика на тези правителства, а като дойдат на власт първата им работа е да уредят приятелите си, да намалят бюджета на БАН, да поставят на колене университетите и да започват да уреждат приближените до партиите си фирми на конкурсите за евросредства. Как очаквате да се развие конкурентоспособност? Кой да я развие, когато не се инвестира в образование, когато в икономиката няма приоритети, когато технологичният парк на промишлеността в голямата си част е изостанал с около две десетилетия от модерна Европа, или когато се пробутват прескъпи руски енергийни проекти, които ще увеличат себестойността на всичко в страната? С политиката, която се води днес хората в България ще се превърнат в обслужващ персонал на развитите страни и ще се различават единствено по това дали работим за техните компании там при по-високо заплащане или тук, в България, при по-нисък стандарт на живот. Това е политика на оцеляването, а не на развитието. Сигурно ви звучи високопарно, но за мен това е национално предателство. Който се съмнява в думите ми може да си отдели един ден и да поседи на някоя пейка на летище София. Там всичко се вижда.

Представителни работодателски организации?
Очевидно различните управления през годините са имали различни любимци и така са се размножавали работодателските организации. Без да искам да обидя някого това не е сериозен подход. Но във всяка сфера, в която държавата няма изгода тя просто не прави закон. Нали знаете, че в България няма и закон за проституцията. Няма и закон регулиращ дейността На националната служба за охрана. Затова обикновено като задържат в някое районно изстрадали и парцаливи момичета от Околовръстното след два часа ги пускат, а когато кортежът на премиера или на президента изхвърли някого от шосето НСО винаги се оказват невинни. Така че не е учудващо, че няма закон за камарите. Всеки може да прави каквото си иска в тази област и то с този, който му е по-удобен в момента. Сами сте наясно защо.

Интервю с Мария Капон за „Търговски вестник“. Интервюто ще излезе в брой 23/2011.

Мария Капон е родена на 8 април 1969 в гр. Пловдив. Завършила е висше образование икономика, специалност продуктов маркетинг в университета “Лудвиг Максимилиан” в Мюнхен, Германия. Владее писмено и говоримо френски; английски; немски; испански; руски. Омъжена, с едно дете. Председател на Единна народна партия. Народен представител в 40-ото Народно събрание – 2005-2009 г. 2005-2007 г. е председател на българската делегация-наблюдатели в най-голямата група на Европейския парламент – Групата на Европейската народна партия-Европейски демократи. Работила е като организатор в отдел “Нови пазари”, дирекция Маркетинг- 1994-1996, “Международен панаир” ЕАД – Пловдив; началник отдел “Строителство на панаири в чужбина” -1996-1997 “Международен панаир” ЕАД – Пловдив. В момента е изпълнителен директор на фирма „Фернет България” ООД – гр. Пловдив. Специализирала е проучване на пазари и панаирен маркетинг в Германия, Япония, Франция; Експорт–импорт в Азиатските страни, Коломбо, Шри Ланка; Медии и Продуктов ПР – Германия; Департамент за политически науки Дж.Ф. Кенеди към Харвардския университет – САЩ.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

7 − 5 =