Мария Капон пред Фрог: Никоя партия не иска кабинета да падне

Дата: 13 Юни 2014 Автор: Фрогнюз

0
240

Трябва ли да имаме избори през юли и имаме ли алтернатива на сегашното управление, на тези въпроси отговори пред Фрог нюз лидерът на Единна народна партия Мария Капон. По думите й „има достатъчно политически субекти на терена, с по-почтена биография и възможности“, готови да влязат във властта.

Интервю на Даниела Николова

– Госпожо Капон, ще мине ли петият вот на недоверие към правителството?

– Най-вероятно не, защото нито една от политическите сили, включително искащите вота, нямат в момента интерес утре този кабинет да падне. Имат интерес „вдругиден“ да се случи, но това ще се изясни на консултациите при президента на Републиката.

– С какво той ще бъде полезен и има ли смисъл от него?

– Би имало смисъл, ако в рамките на този дебат беше отчетена важността на споразумението с Европейската комисия за разпределението на евросредствата в следващия програмен период и акцентите в бюджетната процедура за финансовата 2015 г. Вместо това отново гледахме подготовка на фенове за Световното първенство по футбол в пленарна зала.

– Изненада ли ви заговарянето на Сергей Станишев за предсрочни избори?

– Не, защото това беше логичен ход, а бързите срокове, които поиска, макар и да са възможни по Конституция и по закон, дават шанс за изработване именно на тези два ключови документа, за които Ви говорих току-що. Така страната ни ще претърпи по-малко щети, а следващият, който ще управлява, ще има по-ясен хоризонт. В този смисъл изказването на Станишев е с повече отговорности към държавата, отколкото със страсти към партията му.

– Скараха ли се БСП и ДПС по повод изборите?

– Очевидно, но преди това се скараха за друго, а именно как да консумират властта. Въпросът с изборите е последствие.

– „Южен поток“ ли бе последната капка, която преля чашата на търпението?

– „Южен поток“ не е капка, а цялата чаша на търпението и именно тук е заровено дълбокото разминаване в интересите на кръговете, които стоят зад едната и зад другата партия. Става въпрос за голямо политическо влияние и за сериозен финансов интерес, сравним с обира на държавни пари от аферата „Белене“.

– Необходима ли е оставката на Станишев от председателското място в партията?

– Това е въпрос на БСП и лично на г-н Станишев и е некоректно аз да давам подобни съвети.

– Как виждате бъдещето управление на страната? Ще има ли пак тройна коалиция?

– Напълно е възможно, но това зависи основно от хората, които гласуват. В техните ръце е решението дали трябва да ги управляват тези, които те не харесваха и прогониха с камъни или тези, които днес си тръгват от власт. Те трябва да решат това ли са примамливите алтернативи за България. И, повярвайте ми, отговорът не е в обичайната за страната ни фраза: Ами, няма кой. Има достатъчно политически субекти на терена, с по-почтена биография и възможности. Защото, когато отговориш: „Няма кой“, после обикаляш по улиците и задаваш въпроса: „Кой“!

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eleven + 3 =