Мария Капон: Премиерът да поиска оставката на назначения от Тройната коалиция шеф на КРС Веселин Божков

Дата: 11 Март 2011 Автор: ЕНП

0
226

v_bojkovПОЗИЦИЯ НА ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА ЕДИННА НАРОДНА ПАРТИЯ
Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) работи настойчиво и ефективно за затрудняване живота на гражданите и дискриминация на възрастните хора в България. Чрез влизане в сила на решението на телекомуникационния регулатор за промяна в Наредбата, с която се определя начинът на избиране на фиксираните телефони, всички стационарни номера в страната трябва да се избират чрез кодовете на селището.

Това затруднява възрастните хора, които са основните потребители на стационарни телефонни постове. В малките населени места, дори да се обаждат на съседа си хората трябва да въвеждат понякога петцифрени кодове преди телефона на абоната.

В този тест за запомняне на номера ще участват потребители не само от 280-те населени места, където все още има аналогови телефонни централи, но и всички останали граждани. Идеята на КРС с това нововъдение за избиране е не да осигури на българите участие в играта „Цифромания”, а уж да се засили конкуренцията на пазара на фиксираните телефонни услуги и да се улесни преносимостта на номерата. И двете цели няма как да бъдат постигнати, тъй като телефонните мрежи трябва да бъдат технологично променени. Това не може да се осъществи за срок от 6 месеца, още повече, че финансовата инвестиция от около 100 млн. евро ще натовари и цените на услугата към потребителите. Така истинският резултат от решението на КРС ще бъде отлив на потребители на стационарни телефони. Изпълнението на наредбата на КРС води и до необходимост от преконфигуриране на телефонните централи на държавните учреждения, например на Министерския съвет, Президентството и дори самия телекомуникационен регулатор. Преконфигурацията трябва да се извърши от всички тези ведомства и не знам дали министър Дянков знае, че е за тяхна сметка.

В случай, че наредбата на КРС се спазва стриктно от вчера към тези държавни учреждения няма да постъпват никакви телефонни обаждания, които са направени без набиране на кода. Така държавните служители ще бъдат оставени на „спокойствие” от данъкоплатците. Вместо да защитава правата на потребителите и да засилва конкуренцията на пазара КРС  за пореден път изпробва нервите на хората. Време е да отвикнем от нестандартните решения в Комисията, където традиционно се грижат за интересите на всички други субекти, но не и за интересите на гражданите.

Единственият разумен ход на управляващите е назначеният от Тройната коалиция г-н Веселин Божков своевременно да бъде отстранен от поста си, което ще е едно скромно доказателство, че безумията имат край.

София, 11 март 2011 г.

Мария Капон,
Председател на Единна народна партия

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × one =