Реакторите за „Белене“ са стари като „Москвич“. Това заяви депутатът от ЕНП Мария Капон пред Нова ТВ. „Трябва да кажем, че НЕК възлага поръчки през цялото време, които са изключително необосновани. И тук е ролята не толкова на парламентарната комисия, колкото на прокуратурата. Защо БСП не подписаха договора за „Белене“? Нали от всеки преговор се взима комисионна“, попита Капон. Тя беше категорична, че иска прозрачност както по договора с „Уестингхаус“, така и по договора за геоложкото проучване на 7 блок на АЕЦ „Козлодуй.

„Мисля, че се направи всичко възможно проектът „Белене“ да бъде демонизиран в очите на българската общественост“, заяви депутатът Петър Курумбашев. „Такива претоплени манджи от типа на – това е някакъв реактор, който е стар като „Москвич“, са нелепи. Този проект е одобрен през ноември 2007 г. от ЕК. Имаше идея да се даде кредит от банка, която отпуска само средства на проекти, одобрени от ЕК“, отсече той, апострофирайки Капон.

„Не мога да оставя г-н Курумбашев да говори едни патриотични лъжи“, намеси се Капон. „Става въпрос за офшорна фирма. Видя се, че е правила един проект в Бангладеш. Цифрите показват, че няма как нормален инвеститор да изплаща 1 млрд. 200 милиона в продължение на 20 години. Трябва да знае българският народ, че проектът „Белене“ беше лошо замислен – да ограбва хората и във всеки един момент да се взимат комисионни“.

„Със сигурност вярвам, че хората са по-компетентни от управляващите“, заяви БСП-депутатът. „Референдумът е нужен, за да се чуе гласът на обществеността. Ние се надяваме, че Народното събрание може да се справи с насрочването за референдума за по-малко от три месеца, а президентът да подпише указа за месец – така че до Нова година може да имаме референдум“, допълни Петър Курумбашев.

Видео от участието на Мария Капон можете да гледате ТУК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

14 + 12 =