Мария Капон: САЩ са готови да подкрепят България, а не корупцията

Дата: 16 Януари 2015 Автор: EНП

0
296

П О З И Ц И Я
На Мария Капон, председател на ЕНП и член на НС на Коалиция „Десните“

Посещението на държавния секретар на Съединените щати дойде в решителен за страната ни момент при нараснали заплахи от тероризъм в условия на сериозни геополитически размествания, благодарение на руската инвазия в Украйна и заплахата от Ислямска държава. На този фон България като страна в югоизточния флаг на НАТО, имаща стратегическо местоположение, е абсолютно енергийно зависима в икономическо отношение, подвластна на корупцията в обществен план и неуверена в защитата на сигурността на границата на Европейския съюз. Точно тези теми и върховенството на закона бяха в основата на приключилото посещение на американския държавен секретар.

Като председател на Единна народна партия изразявам задоволство от позицията на министър-председателя Бойко Борисов във връзка с плановете за енергийна диверсификация и се надявам, че това вече е окончателното му становище. До посещението на държавния секретар на САЩ бе изключително притеснително да се наблюдават разтревожените оправдания, че България не е причина за спирането на проекта „Южен поток“, както и изявленията на председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев, че проектът за VII блок на АЕЦ „Козлодуй“ на компанията „Уестингхауз“ е „авантюра“. Надявам се, че предстои решително и бързо преосмисляне на позициите и от страна на коалиционните партньори на ГЕРБ от Реформаторския блок, които обладани от опозиционна страст атакуваха проекта само защото е предложен по времето на кабинета „Орешарски“. За да бъдем коректни е редно да припомня, че работата по него стартира още по време на първото правителство на г-н Борисов. Очевидна е необходимостта министър-председателят да обясни на съюзниците си от АБВ какво означава проектно финансиране, както стана публично известно с помощта на американската „Ексимбанк“, и каква е разликата в прозрачността при изграждането на такъв обект в сравнение с проекта „Белене“. В София ясно ни бе казано, че всеки опит за привличане на инвестиции зависи от способността на страната ни да се бори с корупцията. Няма по-ясен, макар и дипломатичен език, на който да ни се каже, че енергийната ни независимост може да бъде подкрепена, но не за сметка на обогатяването на властимащите. Същото се отнася и за интерконекторните връзки с Гърция и другите ни съседни страни, както и за общия обем на инвестиции в икономиката ни.
Становището, което в лично качество и като партия винаги сме изразявали, че енергетиката е част от националната ни сигурност, получи ясно доказателство по време на състоялото се посещение. Вярвам, че българските национални интереси и съюзническите ни ангажименти вече ще се окажат на мястото, което им се полага, над корпоративните такива. Изявленията на най-високо ниво от Съединените щати, че ще ни се помогне в четири ключови сфери е позитивен знак, но първо трябва да си помогнем сами.

София, 16 януари 2015 г.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

2 × 3 =