Мария Капон: Съпругът ми е евреин, а аз съм православна християнка и затова празнуваме и Коледа, и Ханука

Дата: 15 Декември 2011 Автор: В. Над 55/Агенция Блиц

0
298

Трийсетина корпоративни фамилии управляват страната като в Латинска Америка, а твърдим, че сме страна от Европейския съюз

Мария Капон е народен представител в 40-ото Народно събрание от листата на коалиция ОДС. Била е ръководител на групата български евронаблюдатели в Европарламента в групата на ЕНП-ЕД. Завършила висше образование – икономика, в Мюнхен, Германия. Член на Демократическата партия от 1992 г.

………….

Работи като организатор в отдел „Нови пазари“, дирекция „Маркетинг“ — 1994-1996 г., „Международен панаир“ ЕАД – Пловдив; началник-отдел „Строителство на панаири в чужбина“. Специализира в Германия, Япония, Франция, Шри Ланка и Харвардския университет в САЩ.

Как възрастните хора могат да живеят достойно в наше време? Къде да търсят и как да намерят повод за оптимизъм?

– Няма как да разделим възрастните хора от младите… Животът на българите се обуславя от цялостната среда, а тя е безперспективна. Каква перспектива може да е увеличение само на минималната пенсия от 136 лева на 145, тоест с 9 лева, евентуално след 9 месеца, и при наказване на всички предстоящи пенсионери с увеличение на възрастта за пенсия още от тази година?! За да има перспектива, трябва да има предвидимост.

А предвидимостта означава държавата да не се държи като олигарх, мутра или каквато искате го наречете. Не да диктува условията, а да е част от обществения договор, който има с гражданите. Но разберете, системите на страната са колабирали, такава е пенсионната, социалната и здравната. А това са именно тези системи, които създават усещането за спокойствие и за подкрепа. Перспективата може да се изгради бавно и евентуално нашите родители да си отидат спокойни, че за техните деца има Златна есен. Засега перспективата е младите да направят своя избор, да търсят някъде пътя си, а родителите да са спокойни, че децата им могат да се върнат в отпуска, да им пращат лекарства и подкрепа… и да се надяват един ден да не продадат бащината къща. Но ако и това се случи,… значи е било съдба, ще кажат с примирение. Или да решат да променят условията, да решат да се борят срещу Държавата – Мутра. Казвам всичко това с много болка, но днешните управляващи не показват перспектива, а само задълбочаване на реалността. Желание на хората да са най-независими от Мутрата – олигарх, наречена Държава, за да могат да не са в полезрението й и да се окаже, че ще ги смачка. Така живеят и млади, и стари.

Какви са вашите общи виждания за реформа и „ремонт” на политическия модел в България?

– Политическият модел страда от липса на искреност. Той е обладан от олигархични интереси, които диктуват икономическата, политическата и медийната среда. 30-ина фамилии с корпоративен интерес в различни сектори управляват страната като в Латинска Америка, а твърдим, че сме страна от Европейския съюз. Тази лъжа е видима за всички. Всички знаят и имената на олигарсите, които са безнаказани. Това е сбъркан модел и това отблъсква хората от политиката. Точно това ще ремонтираме. Очевидното.

Как празнувате празниците си?

– Винаги със семейството ми. Съпругът ми е евреин, а аз съм православна християнка и затова отбелязваме както Коледа, така и Ханука, както Великден, така и Рош Ашана. Освен това в семейството ми има традиция всяка неделя всички да се събираме заедно на празничен обяд.

Спазвате ли постите и какъв празник за вас е Коледа или Ханука?

– Всички празници ги посрещаме по традицията. Посещаваме църква и синагога в зависимост от празника. За Бъдни вечер приготвяме постна трапеза с пита, фасул, чушки, жито, плодове, туршия и т.н., Коледа – с подаръци за децата ни, семейни срещи, пуйка, капама, баница, коледни сладки, следобедни кафета. Същото е и за традиционните еврейски празници, толкова е уютно! Чете се Тората, разказва се историята. Много често на еврейските празници сме цялото семейство или в общността, “Шалом” в Пловдив прави организация, а децата се готвят в неделното училище за програмата и да вземат участие в ритуала.

С какви надежди ще посрещнете коледно-новогодишните празници и следващата 2012 г.? Какво очаквате да се случи през нея?

– Всеки има своите надежди, аз имах много трудна година, която ще изпратя с удоволствие, и се моля Господ да пази близките ни и страната. Да ни даде сила да се справим с предизвикателствата, да оцелее духовно българският народ. Постите и дните преди Коледа са за мен дни за размисъл и равносметка, дни за прошка и за промяна. Следващата година я приемам оптимистично и с пожелание за здраве и много възможности за всички ни.

Едно интервю на Дора ВУЧКОВА

ОСТАВИ КОМЕНТАР

two + 8 =