Мария Капон търси компромисно решение при закриването на отделението по стерилитет в МБАЛ „Пловдив”

Дата: 19 Май 2008 Автор: ЕНП

0
270

Председателят на Единна народна партия и независим народен представител Мария Капон се  срещна  с изпълнителния директор на МБАЛ „Пловдив” доц. д-р Георги Йорданов по повод преструктурирането на отделението по стерилитет и инфертилитет и прехвърлянето  му към към I-во АГ отделение. В  писмо до народния представител  лекарите, работещи в отделението по стерилитет , изразяват своите опасения, че превръщането му в сектор към І-во АГ отделение  сериозно ще наруши дейността му, начертана в програмата за развитие и ще доведе до  практическото му ликвидиране.

Сред основните мотиви за закриване на отделението по стерилитет и превръщането му в сектор към І-во АГ отделение са икономическата неефективност и трагичното състояние на материално-техническата база .

„Отделението по стерилитет и инфертилитет” към МБАЛ „Пловдив” има нужда от сериозни инвестиции в материално-техническата база и от втора операционна зала. Готова съм да сътруднича за намиране на компромис между двете страни при реализиране на решението за преструктуриране, при гарантирано запазването на кадрите и не на последно място създаване на условия те да се развиват като специалисти”, заяви Мария Капон. Според нея най-важно е в МБАЛ „Пловдив” да продължи дейността по лечението на стерилитета, което в болницата има 30 г. история.

Г-жа Капон съобщи, че съвместно с фондация „Искам бебе” работна група подготвя законодателни промени, чрез които пациентките ще имат право на 3 инвитро процедури, поети от НЗОК.  По данни за 2007 г. стерилните двойки в Пловдив област са 50 000, а за цялата страна са 270 00.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × 5 =