Мария Капон: Ще проведем операция „Чисти ръце“

Дата: 26 Април 2013 Автор: http://www.legalmirror.info

0
386

Г-жо Капон, как си обяснявате стъпките на прокуратурата по случаите Цветанов, Флоров, Найденов?

Знаете ли, не искам да си обяснявам стъпките на прокуратурата. Искам това да е естественото й поведение, а не да търся подтекст за едно или друго поведение на държавното обвинение. Ако като политик започна тълкувания в тази посока, означава, че априори приемам търсенето на законност в страната само като функция от политически комбинации.

Все пак на прицел са екс-вътрешният министър, шефът на антимафиотите, доскорошен министър. Това не се е случвало досега.

Ами толкова по-зле. Пред закона всички са равни. Въпросът е не защо сега това се случва, а защо досега не се е случвало. Мисля, че отговорът е много неприятен за висшите кръгове в правораздавателната система и за всички, които са били на власт досега в България.

Все пак, не може да нямате обяснение.

Вижте, преди около 5 години, в рамките на миналото Народно събрание, от трибуната публично предложих на бившия министър-председател Станишев, старт на операция „Чисти ръце“ в България. След това от Единна народна партия проведохме срещи с главния прокурор, министъра на правосъдието и министъра на вътрешните работи. Много ясно пред цялото общество изложихме необходимостта от провеждането на такава операция в България. Мотивите и днес са актуални – тоталното срастване на политическа, финансова и медийна олигархия, която в чисто мафиотски стил упражнява властта в страната. Парцелирани са както отделните сектори в икономиката, така и възлови позиции в съдебната система, разпределен е политическият и медиен ландшафт. Корупцията до такава степен е просмукала по вертикала цялата държавна администрация, че вече се счита за естествено, освен данъците, да си платиш и на ръка за най-елементарни услуги или за участие в търг. Стигнали сме до там, че това води до изкривяване на обществения морал, а не просто на пазарната икономика или на демократичните устои на станата. Резултатът, който наблюдаваме, е ужасен – България се превърна във формален член на НАТО и Европейския съюз, и реално в Южноамериканска страна с диктатура на картелите.

Какво е Вашето решение?

Нашето решение е да казваме винаги истината, както правим от първия ден на учредяването на Единна народна партия. Слоганът ни за тези избори е „Време е за смелост“, защото знаем колко смелост ще е нужна, за да се изправим срещу тази система, която е вкопчила страната ни и я държи в бедност и страх. Ние знаем как и ще проведем операция „Чисти ръце“, ако гражданите ни се доверят. Не сме стояли пасивни и досега. Злоупотребите на бившия министър на земеделието Валери Цветанов попаднаха в прокуратурата, благодарение на наш сигнал. Прословутият „социален дом“ на Масларова попадна в ръцете на органите пак след наш сигнал. За печатането на фалшиви бандероли на цигари и алкохол, гласност дадохме отново ние. Дадохме пет поредни пресконференции, разкривайки поименно участниците в контрабандни канали, които ощетяват хазната. Ние дадохме в прокуратурата газовия договор, сключен по времето на Румен Овчаров, с който бяхме ощетени – като страна и като потребители – приблизително за 1.4 млрд. лева. Едва ли мога да изброя всичко, но докато сме в опозиция или извън парламента, това са възможностите ни. Няма да спрем да работим, но ако получим подкрепа, ще имаме по-силни инструменти за работа.

Мислите ли, че Вас са Ви подслушвали?

Честно да Ви призная, ми е все едно. За мен е лошо, че се подслушва незаконно, защото това са комунистически методи за контрол над хората. А ако мен са ме подслушвали, е тъжно за тях, защото явно са чували, но нищо не са разбирали. Иначе управлението им щеше да изглежда доста по-грамотно.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

20 + fifteen =