Мария Капон ще сезира и Агенцията за хора с увреждания и Комисията за защита от дискриминация

Дата: 21 Май 2009 Автор: Коалиция НАПРЕД

0
220

Днес, 21 май 2009 г., на пресконференция в Пловдив председателят на Единна народна партия и съучредител на НАПРЕД Мария Капон изнесе данни за възникнал сериозен проблем с преиздаването на шофьорски книжки за хора с увреден слух.

Мария Капон е била сезирана за проблема от потърпевши лица с увреден слух, на които Транспортната областна лекарска експертна комисия (ТОЛЕК) към Многопрофилна транспортна болница – Пловдив, слага печат „Негоден” на основание Наредба №31 на Министерството на транспорта.  Същата наредба урежда спорните и особени случаи при установяване на физическата годност на водачите и на кандидатите за придобиване на правоспособност за управление на МПС да се решават индивидуално от тези лекарски комисии.

В част от случаите ТОЛЕК определя като негодни да шофират водачи със слухови увреждания, които имат над 20 години опит зад волана. Основанието, което досега не е било пречка за тези хора да получат благоприятно за тях решение от комисията, а именно глухотата, сега се превръща в непреодолима бариера. Всичко това е допълнено от циничното отношение на част от лекарите. По справка на Съюза на глухите в Пловдив, в областта няма нито едно автопроизшествие с щети, предизвикано от нечуващ водач на МПС. Според Мария Капон по света и особено в САЩ, тези шофьори имат най-добрите лизинги за автомобили и най-добрите застраховки, защото се славят като добри шофьори – Господ им взима слуха, но в замяна на това те развиват отлично периферно и централно зрение, чувство за пространство и дистанция.

Мария Капон ще изиска от Министерството на транспорта проверка по случая в Транспортна болница. Тя ще сезира и Агенцията за хора с увреждания, както и Комисията за защита от дискриминация. Днес по нейна инициатива в София се събира експертна група с участието на представители на Съюза на глухите в България, лекари, представители на гражданския сектор, която да разгледа случая и да излезе със становище.

„За мен хората със слухови увреждания не трябва да се разглеждат като непълноценни, те са като всички нас. Важно е обществото ни да осъзнае, че трябва да пази тяхното достойнство и самочувствие на равноправни негови членове”, заяви Мария Капон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

four × five =