МДААР се опитва да източи средства на данъкоплатците с обществена поръчка

Дата: 25 Март 2009 Автор: ЕНП

0
285

Единната народна партия  ще сезира прокуратурата за безстопанственост в Министерството на държавната администрация и административната реформа заради обществена поръчка за над 1 млн. лева изграждане на здравен портал, съдържащ здравните карти на всички 40 000 държавни служители в България. Това съобщи лидерът на партията Мария Капон заедно с независимия депутат Антонела Понева на пресконференция днес.

Според Мария Капон, така се източват средства на данъкоплатците. НЗОК също е обявила своя поръчка за такъв портал, който ще обслужва 6 млн. български граждани и ще бъде изграден за около 500 000 лева, посочиха участниците в пресконференцията.

МДААР определя в своя позиция твърденията като неоснователни и неверни, и уточнява, че проектът е съвместен на МДААР и Министерството на здравеопазването, в партньорство с НЗОК.

Според текста, твърдението за „източване на пари е странно, при условие, че беше проведена публична и прозрачна процедура за избор на изпълнител. За такъв беше избран консорциум „Информационни технологии в здравеопазването“ с партньори в консорциума InterComponentWare (ICW) от Германия и „Контракс“ АД, а стойността на договора е 1.2 млн. лева без ДДС“, пише в позицията.

Проектът включва създаване на електронни лични амбулаторни картони за 40 000 държавни служители; свързан е с интернет и представлява пълен набор от наличните здравни данни на пациента – прегледи, заболявания, предписани медикаменти, измервания, имунизации. В системата могат да се съхраняват документи и образна диагностика.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

17 + four =