Между дознатели и прокурори има разделителна линия

Дата: 22 Юли 2008 Автор: Bulgarian Post

0
362

Заместник-председателят на ЕНП Елеонора Николова заяви, че Наказателният кодекс е пълен с норми, които са тромави и нямат приложение в живота. Относно НПК Николова коментира, че той не разпределя добре ролята на участниците в предварителното производство. По думите й не е ясна ролята на прокуратурата и как полицията участва в разследванията.

Елеонора Николова заяви в ефира на БНТ, че между дознателите и прокурорите има разделителна линия, която не им позволява да си взаимодействат и да бъдат ефективни.

“Когато се прие новият НПК, който започна да работи от 1 май 2006 г., имаше една идеалистична представа. Следователите бяха сменени от дознатели. Очакваше се тези дознатели, които са вече част от екипа на МВР, да работят ръка за ръка с оперативните служители, оперативните работници, а прокурорът да наблюдава производството от момента на неговото образуване до постановяване на присъда.

За съжаление тази идеалистична представа просто не беше изпълнена. Дознателите останаха без никаква материална база. Повечето от тях са си донесли компютри от домовете си, стоят в стари кабинети и нямат работа” посочи Николова.

На въпрос има ли политическа воля за решаването на проблема Николова обясни, че в момента има две концепции за промяна на НПК. Едното е на министъра на правосъдието Миглена Тачева, а другото на министъра на вътрешните работи Михаил Миков.

“Министърът на правосъдието Миглена Тачева и нейният екип, предлагат полицаите да могат да извършват действия, които имат процесуална стойност, т.е. да могат да правят оглед, изземване, претърсване, разпит на очевидци на местопрестъплението и това да не трябва да се преповтаря след това в една работа с папка.

От друга страна г-н Михаил Миков предложи много смел вариант, където на полицаите се дава възможност да извършват всичките действия от момента, в който е установено престъплението до неговото предаване на съда. Т.е. полицаят да може да върши цялата досъдебна работа, нещо, което ние досега не сме имали в нашето право.

Това всъщност по някакъв начин пък среща концепцията на Главния прокурор, че ние трябва да разделим деянията, престъпления на престъпления и на простъпки. Тоест тези, които са с по-малка степен на обществена опасност, с по-леки от юридическа страна казуси, да могат да бъдат разследвани изцяло от полицията, а тежките престъпления, сериозните, които предполагат и много по-сериозна защита на извършителя да бъдат разследвани от дознателите с юридическо образование”, обясни Елеонора Николова.

Заместник-председателят на ЕНП бе модератор на кръгла маса „Действието на новия Наказателно-процесуален кодекс – мониторинг, изводи и необходимост от законодателни промени”.

На обсъждането присъстваха главният прокурор Борис Велчев, министърът на правосъдието Меглена Тачева, министърът на вътрешните работи Михаил Миков, юристи, магистрати и народни представители.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

1 × two =