Министър Нона Караджова скрила предупредително писмо, което ще ни струва 2 млрд евро

Дата: 19 Февруари 2010 Автор: Зона БГ

0
258

Писмо от Дирк Анер с тревожен сигнал за това, че ЕС не приема малките проекти на общините за пречиствателни станции, вкл. и тези за съоръженията в „Марица Изток“ е пристигнало преди три дни при министъра на околната среда и водите Нона Караджова, но тя го е скрила, алармира председателят на Единната народна партия Мария Капон.
Дирк Анер е изпратил още на 8 януари писмо, в което се дава срок до 30 януари министерството да съобщи резултатите от проверките си и да изчисти недостатъците по проектите, припомня Мария Капон. Тези предупреждения обаче не са били взети под внимание. Заради тази липса на ответни действия, България ще загуби около 250 млн евро. Единственият вариант за тази реализация в момента е финансирането им от българския бюджет. Лошото е, че до юни всъщност загубите ще бъдат 2 млрд евро, защото европейският бюджет се прави за 7 години напред, а засега ние сме усвоили едва 1%. от еврофондовете. По тази причина Дирк Анер се подготвя да ореже средствата на България и да ги преразпредели на други страни, предупреждава Мария Капон. „Призовавам министерството на околната среда и водите веднага да уведоми обществото какво става, а г-жа Караджова да поеме политическа отговорност”, призовава тя. Капон е категорична, че след Симеон Дянков Нона Караджова е най-слабият министър в кабинета.
Впрочем пред кметовете вчера в Пловдив премиерът каза, че и за най- малкото нарушение, което би довело един проект да се изпълнява не с европейски пари, както е предвидено, а от бюджета, виновният за това кмет вече “ няма работа при нас“.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

10 + 20 =