Нашите първи политици реагираха дълбоко провинциално

Дата: 27 Ноември 2008 Автор: Вест ТВ, „Анализът”

0
341

Европейската комисия оварди парите на европейските данъкоплатци, но не може да оварди парите на нашите данъкоплатци, на нашите български граждани 

Елеонора Николова, зам.-председател на ЕНП  

Водещ: Зам.-председател на ЕНП и член на парламентарните комисии по правни въпроси и за борба с корупцията. Здравейте г-жо Николова!

Елеонора Николова: Здравейте!

Водещ: Знаете ли аз и към Вас имам предложение да разговаряме не толкова какво се е случило, в смисъл защо Европейската комисия е взела едно или друго решение, а първо дали ние като държава, като, разбира се, политическо ръководство, институции, реагираме адекватно и второ какво ще правим оттук нататък? Защото, извинете, на мен ситуацията не ми изглежда съвсем розова. Вие сте и по-запозната, сигурно и на Вас не. Виждате ли някаква логика в тези идеи за някакъв заговор срещу България?

Елеонора Николова: Мисля че начинът, по който реагираха нашите първи политици е абсолютно погрешен. Винаги ме е удивлявал начинът, по който се реагира в такива ситуации – дълбоко провинциален, дълбоко селски, ако щете. С липса на ясно отчитане на ситуацията и на позицията, в която ние самите сме се насадили. Мисля че такава позиция няма да ни помогне, защото трябва да се чувстваме достатъчно равнопоставени и достатъчно отговорни за собственото си поведение и да намерим причините, поради които получаваме такава оценка. Между другото оценката е много тежка. За първи път толкова тежка. Досега се говореше за корупция, за необходимост от прочистване на чиновническия апарат. За първи път обаче на нас ясно и категорично ни се казва, че има политическа намеса.  И това е тежка политическа присъда по същество. Между другото тези сигнали съществуваха още от юлския доклад, защото аз поисках докладите по партньорската проверка на специалистите, които предхождат политическия доклад. Само министър Тачева беше на нивото на добър политик и ми предостави тези доклади, които са доклади на експерти. И това са юристи, които са работили по глава „Правосъдие и вътрешни работи”…

Водещ: … ни се разминава.

Елеонора Николова: Нас ще ни се разминава непрекъснато и че винаги Европейската комисия ще отчита интереса на българските граждани и за сметка на българските граждани ще спестява критиките към правителството. Но е явно, че тези пари, които сега ни се отнемат, нямаше как да бъдат дадени, за да се раздадат предизборно. Твърдението, че има политическа намеса е точно такава констатация, че тези пари са подготвени да се раздадат предизборно, че те ще бъдат елемент от предизборната надпревара. И всъщност точно такава беше сметката на БСП. Виждате ли, ние ще дойдем на власт, ще приберем европейските пари и оттук нататък още няколко мандата са ни в кърпа вързани. Сега се вижда, че тези сметки са без кръчмар и че това, което очакват нашите партньори е много отчетно, прозрачно, ясно управление на европейските пари. Това, което мен ме тревожи, като български политик е, че Европейската комисия оварди парите на европейските данъкоплатци, но не може да оварди нашите пари, на нашите данъкоплатци, на нашите български граждани, защото за сметка на европейските пари сега ще бъдат похарчени парите на българския бюджет и вместо тези 220 млн. евро да отидат за здрвеопазване, да отидат за качествено образоване, да отидат за подобряване условията за кредитиране, чрез създаване на тази специална банка, всъщност тези пари ще отидат да запълнят дупката, която лъсна след отеглянето на европейските средства.

Водещ: Да, и то по нечия конкретна вина.

Елеонора Николова: И то по конкретна вина. И нека да си припомним, че това се случва в една много тежка ситуация, когато рецесията е налице и когато последиците от финансовата криза, настъпила в западния свят, бавно, но неумолимо настъпва в България. Днес, вчера в печата излизат данни за първите съкращения, които започват големите работодатели и перспективата да имаме много безработни към пролетта и началото на предизборната кампания е съвсем видима, и парите, които можехме да получим от Европейската комисия, можеха да направят този удар по-мек.

Водещ: Ще се върнем след малко на това как тази ситуация ще повлияе на предизборните стратегии в България, но искам да завърша с един въпрос за Европа. За мен лично България излежда зле в Европа и вероятно заради това има ужасяваща нужда от съюзници и приятели, които поне малко да й вярват. Социалистите най-вече, донякъде и либералите се представяха за формации, които имат ясна и категорична подкрепа от съответните си европейски партньори. Виждаме, че сега ситуацията не е точно такава. Какво биха могли да направят десните партии в България в този контекст?

Елеонора Николова: Това, което се случва някак си индикира България по един безкрайно неприятен начин. Аз си давам сметка, че дори абсолютна смяна на политическата върхушка след изборите през юни 2009 година няма по един магически начин да промени имиджа на България и това трябва да си дадат сметка всички партии, които в момента се домогват до властта. Всички, които в момента помпат мускули и казват, че те са следващите управляващи, защото голямото, мазно петно, което се лепна на картата на България много трудно може да бъде заличено. Няма химическо чистене, мигновено, за това. Ето защо аз си мисля, че когато говорим за външния образ на България усилията на всички политици трябва да бъдат в една посока. За мен разделителната линия никога не е минавала между ляво и дясно. Това всъщност е и мотото, което сме взели на въоръжение в новата, млада Единна народна партия. За нас разделителната линия минава между българските граждани, които искат да живеят по правила, ясно, подредено, политиците, които искат да има държавност, да има прозрачност, корупцията да бъде изтласкана, да има одитни системи, които да работят в полза на българските граждани, на българските данъкоплатци и между сивия сектор, олигархията и партокрацията, която се създаде в България. Тази разделителна линия трябва да бъде следвана, защото само това може да ни доближи до европейската държава и до един по-друг образ.

Водещ: Споменахте за Единната народна партия. Има ли някакви конкретни идеи в тази сутация какво може да се направи? И имате ли някакви предложения?

Елеонора Николова: Ръководството на партията ни разпространи една декларация, вчера беше разпространена и от медиите, в която ние призоваваме и управляващи, и опозиция, не само парламентарно представената, а и всички основни партии извън парламента, синдикати и работодателски организации да започнат един общ дебат, разбира се, под патронажа на министър-председателя, обединени около три основни пункта. Това е борбата с корупцията, ще си позволя да го прочета, за да не пропусна нещо, мерките за запазване  на макроикономическата стабилност и национална политика за ефективно интегриране в Еевропейския съюз. За нас тези три задачи са жизнено важни. Ние нямаме време да ги отлагаме , защото нека да кажа как разсъждаваме – оттук ние вече сме в предизборна ситуация. Каквото и да се случва, мерките, които ще вземе тройната коалиция ще бъдат все по-несинхронни и все по-хаотични. Правителство ние ще имаме най-рано следващо през август месец. Работеща администрация – октомври, ноември месец. Ето защо, пропуск е на цяла една година ще бъде фатално за следващите стъпки на усвояване на европейски пари и за създаване на тази икономическа стабилност и просперитет, които очакваме. Още повече, че се нуждаем от спешни мерки за преодоляване на рецесия, на безработица, на спадането на иконимическия растеж в условията на външни инвестиции. Заради това едни общи мерки около, които да се обединят всички политически обекти и всички играчи на сцената за нас е жизнено важен. Ние сме пред угроза, цялата държава не само управляващите. Разбира се, като опозиционен депутат аз веднага ще кажа, че имаме министри, които са виновни, които трябва да поемат своята отговорност. Няма да спестя името на министър Гагаузов, който трябваше да си отиде още при предната сериозна критика, защото конфликтът на интереси той го създаде. Тримата братя, златната ябълка, нека да си спомним този епизод, вече забравен.

Водещ: Интересно кой е ламята?

Елеонора Николова: Ламята можем да си правим с Вас изводи коя е ламята, но всъщност тези трима братя бяха извадени на въоръжение от Сливен именно от бившия кмет на Сливен министър Гагаузов. Те не напразно бяха в София. И това сега всъщност, че Батко ще бъде съден по никакъв начин не решава въпроса с конфликта на интереси. Българският парламент си свърши работата. Прие Закона за конфликта на интереси и прие нови изменения в Закона за обществените поръчки. Закон за конфликт на интереси аз лично съм подписала, наред с Филип Димитров още през ноември 2005 г. и до май месец, началото на юни месец управляващата тройна коалиция отказваше въобще да приеме, че има необходимост от такъв закон. В края на януари, началото на февруари по повод на скандалите в пътния фонд лично министър-председателят каза, че конфликтът на интереси това е едно понятие от сферата на морала и, че той лично не би могъл да се ангажира да тълкува такива понятия. Вие видяхте, че Европейската комисия принуди парламентът, по-скоро тройната коалиция, много спешно да напишат Закон за конфликт на интереси, който ние приехме в началото на есенния сезон. Едно е да приемеш Закон за конфликт на интереси, друго е да започнеш да прилагаш нормите, а трето и съвсем различно е тези норми да станат начин на мислене и поведение. Нещо, което е абсолютно чуждо на управляващата партия. Аз с изненада установявам, че тези 20 г. не са дали на БСП нищо. Те продължават да се държат като БКП, работейки в петилетки, в съкратени срокове, с много лозунги и с много малко реални действия.

Водещ: Ако трябва да бъда откровен днес БСП се плъзга много назад от това, което беше преди 10 или 15 години, въпреки че тогава беше заклеймявана много по-остро като нереформирана, но сега наистина има много странни неща до такава степен, че, разбира се, Вие сте представител на друга политическа партия, но представете си най-голямата управляваща партия има конгрес. Очевидно се очаква ключово решение на ЕК, въпреки това БСП не счете за необходимо въобще да повдигне въпроса за корупцията. Не се чу една лицемерна самокритика, дори. Нещо повече, всички, които бяха по някакъв начин уличени в нещо, не казвам доказано или недоказано, всички бяха амнистирани. Всички получиха индулгенция.

Елеонора Николова: Да, дори прибраха още един олигарх във висшето си ръководство.

Водещ: Да. Това за мен е необяснимо. Дори от гледна точка на някакъв инстинкт за самосъхранение.

Елеонора Николова: Това значи, че беше дадено на всекиму по нещо. Всеки да бъде доволен от различните крилца и перца в БСП, което може да е удобно за партията предизборно, но никак не е удобно на българските граждани. Точно в навечерието на партийния им конгрес започна едно говорене,  защото остана само на фаза говорене, че ще се борят с олигарсите, а всъщност няколко от олигарсите станаха част от ръководството, други влязоха тепърва, те ще правят новата политика на БСП и аз си спомням, малко с носталгия, призива на Стефан Продев, който вероятно БСП са забравили, той казваше за голямото разделение между червените бабички и червените мобифони. В момента червените бабички са само необходимия фон, на въоръжение са мобифоните. Пълно лицемерие. Всичко се прави в името на българските граждани, но същевременно имаме едно картелно разпределение на влияние и обръчът от фирми, за който говореше Ахмед Доган в навечерието на парламентарните избори през 2005 г. стана практика и в БСП. Всъщност ние виждаме обръчът от фирми в трите управляващи коалиционни партньори и едно разпределение на отделните министерства до такава степен, че единият министър не знае какво прави другият, защото всяко министерство се използват неговите ресурси по предназначението на политическата сила, която го е овладяла. Министерство на екологията работи за ДПС. Министерството на регионалното развитие работи за БСП. Нямаме единен отбор, който да работи в полза на  българските граждани. Нямаме шеф на оркестъра, който да знае какво правят отделните министри, поради това действително имаме картелни разпределения, действително имаме политическа намеса. Тя е видяна от българските граждани. Няма как да не бъде видяна от европейските ни партньори. И всъщност, това което ни казват от Европа това е оценката, преценката, която българският гражданин прави. Винаги съм казвала, че Европейската комисия се явява най-добрият адвокат на българските граждани.

Водещ: Аз се усмихнах преди малко, защото като ми казахте шефът на оркестъра и се сетих за класическото произведение на Михалаки Георгиев „Меракът на чичо Денчо”, някой да размахва палката изглежда не е толкова лесно.

Елеонора Николова: Не е толкова лесно.

Водещ: Но последният ми въпрос г-жо Николова е следният. Вие сте права, че ние вече сме в предизборна ситуация, не казвам кампания, но тя  вероятно не е и от днес, от месеци наред имаше някакви тенденции. Смятате ли, че това, което се случи, първо с изострянето на глобалната криза и това, че тя не ни закачи с крило както твърдяха някои, а изглежда се стоварва върху нас с пълна сила, и второ това решение на ЕК, което спира наши пари и замразява други променя предизборните стратегии в България?

Елеонора Николова: Няма как да не ги промени, защото най-простият и най-важният фактор, който трябва да отчетем е Законът за бюджета много спешно се преработва, както знаете.

Водещ: На коляно, да.

Елеонора Николова: На коляно се преработва. Това е основният закон на държавата. Това е основният политически инструмент на тройната управляваща коалиция и всичките тези неуспехи, повишаването на цените на енергийните източници, на отоплителните такси, които плащаме, задаващата се безработица, свиването на кредитите, повишаването на лихвените проценти, всичко, което се стоварва върху слисания български гражданин няма как да не се отрази върху предизборните нагласи и върху резултатите. Просто светлото и розово бъдеще за БСП, като че безвъзвратно се отдалечава. За мен е по-тревожно, аз не се тревожа какво се случва в БСП, аз се тревожа какво се случва с нашата държава, какво се случва с българските граждани. За съжаление неуспехите на тройната управляваща коалиция се стоварват върху нас.

Водещ: Да. За съжаление съм принуден да се съглася с Вас.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

eight − six =