„Ние Идваме!“ алармира, че енергийната ни система е в риск

0
143
„Ние идваме!“ информира еврокомисаря по енергетика г-жа Кадри Симсон и ресорните дирекции в Европейската комисия за решението (от 20.10.2022 г.) на служебното правителство на Република България, с премиер Гълъб Донев, да отмени решение на редовното българско правителство от 13 юли 2022 г. за предприемане на необходимите действия за диверсификация на доставките на свежо ядрено гориво. Отмененото решение блокира усилията за алтернативни доставки на гориво за българската централа в Козлодуй и оставя страната ни в зависимост от режима на Путин и монопола на Руската Федерация.
Тази стъпка на служебния кабинет на Румен Радев поставя под риск енергийната ни система, промишлеността, битовите потребители и като цяло засяга националната сигурност на България. За нас е особено тревожен фактът, че в момент, когато ЕС се опитва да се откъсне от енергийната зависимост от Москва, служебната власт в София – с ограничен и преходен мандат – предприема стъпки, за да затвърди и продължи тази зависимост. Още повече, че тези действия са в противовес със стратегията на комисията “REPowerEU”, където предизвикателствата в ядрената зависимост на България са конкретно назовани като цели за диверсификация.
 Страната ни е една от първите, които пострадаха от прекратяването на газовите доставки от „Газпром“, въпреки сключения договор, а с настоящото решение сама се поставя в условия да бъде изнудвана и в сферата на ядрената енергетика.
 „Надявам се българският парламент и всички политически сили, които поне на декларативно равнище са заявили своето отношение към българската независимост и евроатлантическа ориентация, да вземат мерки към това решение на служения кабинет, преди Европейската комисия да се е произнесла“, заяви Арман Бабикян от „Ние идваме!“.

 

 

 

ОСТАВИ КОМЕНТАР

five × 3 =