Обръщение от трибуната на Народното събрание

Дата: 24 Април 2008 Автор: Мария Капон

0
324

Мария Капон, лидер на Единна Народна Партия

Уважаеми г-н Председател,

Уважаеми колеги,

Уважаеми г-н Министър-председател,

Уважаеми господа министри,

На Велики четвъртък никой не очаква велики дела от този кабинет, но утре е Разпети петък и повярвайте ми буквално утре ще бъдат разпънати на кръст всички, които смятат, че в страната ни се е случила просто поредната политическа криза, всички, които смятат, че тя ще бъде преодоляна с поредните министри. Не дами и господа, поемането на политическа отговорност с оставка не е достатъчно. Хората в България видяха как се злоупотребява не само с доверието им, как се крадат парите им и очакват престъпниците да бъдат в затвора. Днес сте изправени не пред нов кабинет, а пред нова политика. Вие или ще останете на страната на мафията или ще се върнете при българските граждани. Вие днес не правите избор между ляво и дясно, вие правите избор между горе и долу. Долу, където е адът заедно с корупцията, фалшивите търгове, бедността, загиващите села и задушаващите се градове, и горе, където се намира почтеността, европейската ни перспектива, правовият ред и гражданското общество.

Аз ще гласувам срещу този кабинет, защото днес сме понанени да правим някаква оценка на качества като на кастинг за хора, които познаваме или не познаваме. Ето, например г-жа Плугчиева. Не само добър политик, бил той опонент, а и дипломат. Но като говорим за политика, политика с еврофондовете г-н Премиер не е нужно да няма портфейл. Какъв е ресурсът й? Каква е децентрализацията й?  Тя не е просто медиатор, дайте й управление.

За радост на публиката думата продоволствие, на която толкова държаха управляващите, се превърна отново в „храни”, за което ще се радвам да разбера от Вас г-н Премиер каква е точно структурната промяна на  Министерския съвет? Или е поредното нелепо упражнение по политическа филология? Тази „мощна промяна” обаче може да бъде затъмнена само от възникването на министър на извънредните ситуации. Очевидно г-жа Етем ще отговаря за всичко, защото кабинетът и страната ни се намират непрекъснато в извънредна ситуация.

Не знам дали г-н Миков е тук. Колега, който познаваме, но готов ли е да започне с операция „Чисти ръце”? Защото не е достатъчно просто да у чиста съвестта му на края на мандата, защото ще трябва да арестува с министерството си и готов ли е той да го направи – и колеги в тази зала, и министри, и съпартийци, без значение от това?

Честито и на новият министър на отбраната. Фрегата „Смели”, флагман на българския Военноморски флот току-що е задържан за контрабанда, г-н Премиер. Разбирате ли обхвата на операцията „Чисти ръце”, която трябва да направите? Това е цяло управление „Чисти ръце” за което мандатът ви свършва.

Последният път, когато вие г-н Станишев говорихте в тази зала, демонстрирахте политически мускули. На думи чухме решимост. Но коалиционният баланс изглежда окастри крехкият полет на смелостта. Извън тази зала със сигурност има много хора с политически мускули – и какво от това? От всички се очакват действия, очаква се политика за прочистване на мафията и волята тя да бъде следвана. Хората не искат държава, в която бедните плащат сметката, а олигарсите стоят на трапезата.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

one × five =