Оставка за министър Порожанов

0
2162

Вълците на властта изядоха поминъка на хората

Министерство на земеделието и храните е тази институция, която трябва навреме и надлежно да обясни защо лишава от имущество българските граждани. Агенцията, с която министър Порожанов се опитва да оправдае комуникационен проблем не е отговорна за комуникационна криза, защото  тя е експертен, а не политически орган на властта. Лична отговорност за назначението и ръководството на БАБХ носи премиера Борисов и министъра Порожанов, съгласно закона за БАБХ, глава III  чл. 5  изпълнителнителният директор се назначава от Премиера по предложение на министъра на земеделието и храните.  Министерският съвет и министърът са длъжни да оповестят името на френската лаборатория, в която се извършват анализите и да обяснят защо е издадена заповед за избиването на животните  5 дни преди да са готови анализите на взетите проби? Министърът и премиерът трябва да обяснят как са взети 6000 проби, без да разберат хората. Къде са първичните документи, номера от ушни марки и имената на собствениците, на чиито животни са взети пробите, тоест публично оповестяване на лабораторните дневници. В случая, че тези факти не бъдат изяснени, българското общество ще остане с убеждението, че у нас се стимулира отглеждането на Вълци, а не на овце и кози.

„Министерски съвет да определи адекватно финансово обезщетение за избитите животни и мерки за възстановяване на поминъка в регионите, като след установяване на био сигурност да се компенсират стопаните с живи и здрави животни със същата бройка за връщане на  социалното равновесие в регионите.” заяви председателят на Единна народна партия Валентина Василева.

Финансовата компенсация е само за разходите, които са направени примерно за фураж за животните, но истинското възстановяване на самия поминък на хората става именно чрез живи животни.  Очакваме Министерски съвет и Министерство на земеделието и храните да привлекат гражданите и обществото като партньор в информационната кампания. Сегашната ситуация предизвиква истерия и липса на сигурност, както у животновъдите, така и сред консуматорите на мляко и месо.

Първата и най-елементарна  мярка за възстановяване на доверието е задължителната  оставката на министър Порожанов.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

14 + 7 =